Kleding en beschermende uitrusting

Tijdens trainingen en wedstrijden maken we gebruik van een speciale uitrusting.

Deze bestaat uit beschermende kleding en een selectie van oefenwapens.

Hieronder lees je meer over de verschillende uitrustingen. Hoe serieuzer je vecht, hoe meer bescherming!

 

 

Oefenwapens

Als introducé hoef je geen eigen wapens mee te nemen. De Zwaardkring voorziet in een aantal oefenwapens voor beginners, die je kunt lenen tijdens de lessen. Meestal schaf je als nieuw lid eerst een minimale beschermende uitrusting aan en een kunststof oefenzwaard (langzwaard). Wil je lessen blijven volgen, breid je uitrusting dan uit naar een volwaardige spar- of wedstrijduitrusting. Hierbij hoort natuurlijk ook een metalen oefenwapen: de feder.

De meeste studenten hebben een metalen langzwaard, een feder, en een nylon langzwaard, een waster. Het langzwaard is het wapen dat we voornamelijk hanteren. Daarnaast beoefent de Zwaardkring ook andere disciplines, de meeste studenten schaffen na verloop van tijd ook een feder of waster aan voor het beoefenen van andere wapens zoals het eenhandig zwaard en beukelaar of zwaard en schild, messer, staf of dolk. 

 


Een selectie van 'feders' 

Feders zijn metalen oefenwapens die voor meer veiligheid zijn voorzien van een botte punt en kling en een flexibel blad. 

 

- Bovenaan een langzwaard

- In het midden  een eenhandig zwaard en een beukelaar.

- Onderaan een messer


Een selectie van kunststof wasters

Er zijn verschillende soorten oefenwapens van nylon in omloop. Sommigen zijn erg stug en stevig, andere lijken meer op een feder en hebben een flexibel blad waarmee je veilig kunt steken. Deze wapens zijn geschikt voor beginners die nog geen volledige beschermende uitrusting hebben. 


Een selectie van houten oefenwapens

Hout word veel gebruikt bij trainingen met staf, wapens en dolk. 
Voor trainingen met staf, speer, staakbijl of hellebaard worden de houten oefenwapens vaak voorzien van rubberen punten, hamers of bladen.