Home » Training » Uitrusting

Uitrusting

Tijdens trainingen en wedstrijden maken we gebruik van een speciale uitrusting.

Deze bestaat uit beschermende kleding en een selectie van oefenwapens.

Hieronder hebben wij de meest gebruikelijke stappen uiteengezet:

 

 

kleding &Beschermende uitrusting

Oefenwapens/ wapen simulator

Als introducé hoef je geen eigen wapens mee te nemen. De Zwaardkring voorziet in een aantal oefenwapens voor beginners, die geleend kunnen worden tijdens de lessen. Meestal schaft men eerst een minimale beschermende uitrusting en een kunststof oefenzwaard (langzwaard) aan. Als men van plan is de lessen te blijven volgen, is het aan te raden de uitrusting uit te breiden naar een volwaardige spar- of wedstrijduitrusting. Hierbij hoor natuurlijk ook een metalen oefenwapen: de Feder

 

De meeste studenten hebben een metalen langzwaard, een feder, en een nylon langzwaard, een waster. Het langzwaard is het wapen dat we voornamelijk hanteren. Daarnaast beoefent de Zwaardkring ook andere disciplines en de meeste studenten schaffen naar verloop van tijd ook een feder of waster  aan voor het beoefenen van andere wapens zoals het eenhandig zwaard en beukelaar of zwaard en schild, messer, staf of dolk. 

 

Een selectie van 'feders' 

Feders zijn metalen oefenwapens die voor veiligheid zijn voorzien van een botte punt en kling en een flexibel blad. 

 

- Bovenaan een Langzwaard

- In het midden  een eenhandig zwaard en een beukelaar. 

- Onderaan een messer.

Een selectie van kunststof wasters

Er zijn verschillende soorten oefenwapens van nylon in de omloop. Sommigen zijn erg stug en stevig en komen goed overeen met de traditionele houten oefenzwaarden. Anderen lijken meer op een feder en hebben een flexibel blad waarmee men veilig kan steken. Deze wapens zijn zeer geschikt voor beginners die nog geen volledige beschermende uitrusting hebben. 

Een selectie van houten oefenwapens

Hout word veel gebruikt bij trainingen met staf, wapens en dolk. 
Voor trainingen met staf, speer, staakbijl of hellebaard worden de houten oefenwapens vaak voorzien van rubberen punten, hamers of bladen.