Intervieuw Bert van Berlo

bij de Zwaardkring te Eindhoven;

Inschrijvingen winterkamp 2019 zijn geopend!

Dit jaar Organiseert de zwaardkring weer een winter trainingskamp; een lang weekend vol met workshops, trainingen, sport en spel. 
Je overnacht een weekend lang op een lokatie en wordt van vrijdag avond tot zondag avond ondergedompeld in Middeleeuwse krijgskunst; Slapen, eten, trainen alles onder een dak een weekend lang!

Het evenement gaat plaats vinden van vrijdag 15 Februari tot en met zondag 17 Februari.  

Interne zwaardkring wintertoernooi 

Zondag 16 december van 10:00 tot 17:00

 

Het wintertoernooi komt er aan. 
Leden van de zwaardkring, alle zalen en lokaties, kunnen zich inschrijven om deel te nemen. 

Bezoekers zijn welkom en voor toeschouwers is de entre gratis. 

altijd al wel een H.E.M.A. van dicht bij willen zien? heb je vragen of be je gewoon nieuwsgierig?  mooie kans om te kijken en vragen te stellen aan mensen die deze sport/ krijgskunst beoefenen! 

 

Voor wie?
Het toernooi is voor en door Zwaardkringers. Alle deelnemers zullen dan ook zelf jureren tijdens het toernooi.

Wat? 
Het toernooi zal gevochten worden met het langzwaard; dit is immers het meest centraal staande wapen binnen de Zwaardkring. Tijdens dit toernooi krijg je in een prettige, ongedwongen sfeer de kans om clubleden van andere locaties te leren kennen, met andere mensen dan de vaste groep te sparren en je skills te testen op anderen.
De dag wordt afgesloten met een gezamelijk diner.

 

Waar?

Sporthal de blaak

Grebbe 65

5032 RR Tilburg

H.E.F.F.A.C. 2018 evenement

20 21 Oktober.

Dit jaar georganiseerd door een triumviraat van De Hallebardiers, SwArta en Sumus Soldani.

Hopelijk komen jullie in grote getallen af naar deze editie waar we jullie zullen verwennen met:


– uitzonderlijke workshops
– een feder-toernooi
– en sinds dit jaar een ‘paired technique’ toernooi waar je per twee een interpretatie wedstrijd aangaat
– Gezelligheid en kameraadschap

Meer informatie – en website voor te registreren – volgt ASAP, maar hou je agenda alvast vrij!

 

http://www.heffac2018.be

 

Staakbijl in Eindhoven

Op lokatie Eindhoven is begonnen met een Cursus strijdbijl.

Hierbij wordt de komende maanden de Mordaxt of Strijdbijl/ Staakbijl / Polaxe gehanteerd. Er wordt gewerkt met de manuscripten van hector paulus mair.

Naast staakbijl word er in de les ook aandacht besteed aan langzwaard en sparren. 
Wel eens een ander wapen dan een zwaard proberen?  grijp nu je kans! 

Elke dinsdagavond

19:30-21:30

Eindhoven

Gymzaal Hendrik Staetslaan

Hendrik Staetslaan 56       
Klik hier voor de routebeschrijving.

Goud voor de Zwaardkring Op de Albion Cup!

Afgelopen weekend (6 & 7 Juli) waren we met een aantal leden aanwezig op het Albion open in Engeland. Tosca Beuming, Robin Verhoef, Jerze de Reus en Max van den Ekart namen hier met z'n alle in totaal aan 8 toernooiplaatsen deel.

Jerze en Robin hebben in bijna al hun pouls minstens 1 gevecht gewonnen en daarmee het niet alleen erg goed gedaan maar ook nog eens hun eigen doelen behaald!

Max heeft in het open Langzwaard toernooi de kwart finale bereikt na een gaaf gevecht met de uiteindelijke winnaar van het gehele toernooi.

Tosca spant de kroon door een gouden medaille te winnen in het Womens langzwaard toernooi. Het was een spannend eind gevecht en daarmee alleen maar een nog mooiere overwinning.

 

22 juni: Symposium Combat in Context

Beste H.E.M.A-beoefenaar, 

Op 22 juni organisert De HEMA bond Nederland een nieuw symposium: Combat in Context.

De historische krijgskunst en de wetenschappelijke wereld ontmoeten elkaar op dit symposium. Deze eerste editie zal zich concentreren op gevechten buiten het slagveld. Bijgaand vindt u een teaser met het dagprogramma. 

Bijzonder aan dit symposium is dat de lezingen gecombineerd worden met demonstraties door beoefenaars van H.E.M.A (Historical European Martial Arts), waarbij de theorie van het vechten ook visueel inzichtelijk wordt gemaakt. 

Op onze website kunt u alle informatie over het symposium terug vinden: combatincontext.nl.

Kijk ook op onze facebook pagina  en facebook evenement voor meer informatie en updates.

Hier kunt u zich inschrijven voor het symposium. 

Wij vragen een financiële bijdrage van 15 euro voor toegang tot het symposium. Hiervoor verzorgen wij de lunch en de afsluitende borrel. 

We hopen u in grote getale te mogen ontvangen. 

Met vriendelijke groet,  

 

De Commissie Historische bronnen  

H.E.M.A. Bond-Nederland 

PS: Het SIKB heeft bepaald dat het symposium mee telt voor het behalen van de punten voor de onderhoudseis actorregister Archeologie.  

 

Geslaagd Pinkster weekend op kasteel Ammersoyen.

Afgelopen Pinkster weekend stond De Zwaardkring, samen met de re-enactment vereniging "het Woud der verwachtingen", in Ammerzoden om daar het kasteel Ammersoyen te bewonen. 

Er werd het sluiten van een vredesverdrag tussen Gelre en Brabant na gespeeld (re-enactment) . Dit gebeurde middels een heuse intocht met alle pracht en praal die in de Middeleeuwen gewoon was, en een feestmaal. Overal in en om het kasteel kon je Heuse middeleeuwse personages tegen komen, ambachten, hofhouding, wapenknechten en ridders.

De Zwaardkring verzorgde demonstraties en workshops.
Er waren voornamelijk kinderen die mee deden aan de workshops en vooral veel volwassenen die met interesse en verwondering reageerde op HEMA en de mogelijkheden om tegenwoordig nog steeds deze Europese krijgskunst te kunnen beoefenen. We hebben flink wat kinderen en volwassenen kunnen door verwijzen naar HEMA scholen in hun eigen omgeving.

Al met al een geslaagde 2 dagen.
Bedankt voor alle Zwaardkringers die 1 of meerdere dagen kwamen helpen!

 

"Evolutions of Combat" 8&9 September

 Dit evenement, verspreid over 3 weekenden, gaat in op de ongewapende europese vechtkunst. Iets wat in tegenstelling tot algemene kennis, niet is voorbehouden aan Aziatische tradities. Er worden demonstraties en workshops gegeven in tal van traditionele europese vechtkunsten, sommige algemeen bekend anderen nagenoeg vergeten door het grote publiek.
 
Wij zullen het 2e weekend een workshop Glima verzorgen (Worstel vorm die stad uit de tijd van de vikingen en nu de nationale sport van IJsland)
 
Eerste 2 weekenden zijn 2&3 juni (vechten met blote vuist)+ 8&9 September (worstelen)
 
laatste weekend zal gemixte disciplines behandelen.
 
https://www.swarta.be/evolutionsofcombat.html

Demonstratie Koningsdag 2018.

In samenwerking met " Zwaard en volk"
Korvelse weg Tilburg.

Meer dan genoeg interesse uit het publiek en na al die jaren van demonstreren, op Koninginnen dag en Koningsdag, nog steeds mensen die niet weten dat er scholen voor zwaardvechten bestaan in Tilburg.
We hebben er een aantal geintresserde aan over gehouden.
Welkom bij de Zwaardkring!

 

Item in Webmagazine; In de Buurt Eindhoven 

Zomaar in een zaaltje in Woensel zijn acht stoere mannen serieus met zwaarden aan het vechten. Wat is hier aan de hand? Wordt er binnenkort weer een vikingfilm opgenomen in Eindhoven? Hebben we hier te maken met larpers?

 We zien acht mannen in de weer met allerlei middeleeuwse vechtspullen hier in de gymzaal in Mensfoort die er niet bepaald als een kasteel uitziet. Er liggen hier onder andere zwaarden, schilden, speren en messen. Zijn ze zich aan het voorbereiden op een komende oorlog? Het zal wel niet want bijna al hun vechtspullen zijn gemaakt van kunststof. Alle acht de mannen willen graag op het einde van de avond weer heelhuids terug naar vrouw en kinderen.

De zwaardvechtkunst heeft zelfs een Nederlandse bond genaamd H.E.M.A., die we niet moeten verwarren met de Amsterdamse Jip en Janneke-keten. Nee, H.E.M.A. staat voor Historical European Martial Arts. Dus simpel gezegd: vechten met historische wapens. Dat klinkt al een stuk stoerder dan schermen.

Het hele artikel kun je lezen en zien op In de buurt Eindhoven

Fotoshoot op Zwaardkring winterkamp 2018

Op het winterkamp is er de mogelijkheid een professionele (portret) foto te laten maken van jou als krijgskunst- beoefenaar.  Zie bijgevoegde foto's voor voorbeelden.

Zaterdag avond 17 Februari, na de workshops, wordt er een foto studio opgezet waar jij 1 of meerdere professionele foto's kunt laten maken. Je krijgt steeds de keuze uit een aantal foto's waaruit jij de beste kunt kiezen.

We hebben een scherpe prijs bedongen en het kost slechts 5 euro per gekozen foto. De foto wordt  bewerkt en digitaal verbetert en kun je dan naderhand downloaden.

De fotograaf wil graag weten hoeveel interesse er hiervoor is en dus bieden wij de kans om een of meer foto's hier alvast te bestellen/ reserveren

 

 

Nieuwe webshop 

Sinds Januari is er een webshop toegevoegd aan onze website. 

Hier kunnen onze leden voortaan hun clubtenue en andere club items bestellen zoals t- shirts, rashguards, mokken maar ook 2e hands gear! 

Voorlopig is de shop gevuld met restanten van vorige kledingbestellingen en jubileum items, maar binnenkort kan men hier de nieuwe shirts bestellen. We hopen ook dat mensen met 2e hands gear met ons willen samen werken om het hier aan te bieden. dus houd de shop en deze nieuws pagina in de gaten voor meer aanbiedingen!  

Sparren met commentaar.

Voor wie interesse heeft in sparren filmpjes van sparren en analyseren & Leren van filmpjes van sarren bieden we onze leden de gelegenheid om opnames van hun Spar/ wedstrijd filmpjes te laten bewerken.  

voor meer info: www.zwaardkring.nl 

Nieuwe les locatie in Tilburg.

Vanaf Donderdag 5 Januari Zijn de trainingen van de Zwaardkring op een nieuwe locatie in Tilburg. Voortaan kun je voor de reguliere lessen en vrije trainingen te recht in Sport complex de Dongewijk.

Dongewijkdreef 40 5045 NH Tilburg


Ook veranderen de tijden voor zowel de zondag als de donderdag als volgt:

Donderdag van 20:00 tot 22:00 (reguliere trainingen)

Zondag van 12:00 tot 14:00 (vrije training)

De Instructeur voor locatie Tilburg word met ingang van Januari Max van den Ekart. 

De oude locatie word verlaten, en daar mee laten we heilige grond achter ons. Het was de zaal aan de Ringbaan Oost te Tilburg waar van uit de Zwaardkring uit breidde naar de locaties in Veldhoven (later Eindhoven) Den Bosch, en Breda.  Waar de eerste zaal in Berkel- Enschot kan worden gezien als de Geboorte plaats van onze school, was de zaal in Tilburg, aan de Ringbaan Oost, de zaal waar van uit wij uitgroeiden tot een van de grootste scholen van Nederland.  De Nieuwe zaal zit in een Sportcomplex dat bestaat uit 2 kleine zalen en een grote zaal. Naast de mogelijkheid om voortaan evenementen in deze grote zaal(en) te organiseren heeft deze lokatie ook het voordeel van een nabij gelegen busstation en treinstation (Tilburg Reeshof). Het is nu dus makkelijker dan ooit om vanuit een andere stad de trainingen in Tilburg bij te wonen! 

De zaal waar de Zwaardkring voortaan haar trainingen gaat verzorgen heet: 

"Dongewijk 2 Turnzaal"

 

Hieronder wat foto's van de lange geschiedenis die zich op de oude locatie heeft afgespeeld. Van trainen met houten zwaarden, naar trainen met re-enactment wapens zonder contact naar sparren met aangepaste Shinai Beschermd door een samengeraapte uitrusting van andere sporten, naar Nylon spar- zwaarden en een groeiende professionele beschermende uitrusting en uiteindelijk naar sparren met stalen feders beschermd met uitrusting speciaal gemaakt voor deze nieuwe tak van sport, en Max, de nieuwe instructeur. 

2004 Lang geleden toen we nog met houten 'Wasters' trainden,de zaal vloer nog groen was en de kleuren wit en groen!

2008 Daarna kwam het tijdperk van Sparren. Met de introductie van de shinai met parkeerstang.  De kleur werd groen.

2011 Zwart en goud (geel) werden de kleuren van het nieuwe tenue. 

2014 -2016 Met stalen Feders, en speciaal voor HEMA ontworpen uitrusting en de nieuwe blauwe vloer.

2013 Nylon feders maakte sparren makkelijker toegankelijk. De beschermende kleding was een samenraapsel van andere sporten. 

2018. Max als nieuwe instructeur en een nieuwe zaal. 

Algemene ledenvergadering. HEMA bond Nederland

op zondag 19 November was de Zwaardkring gastheer van de algemene ledenvergadering van de Nederlandse HEMA bond. Afgevaardigden van de meeste grote historische zwaardvecht scholen reisden af naar Tilburg om de vergadering bij te wonen. Er was de gelegenheid vragen te stellen en kritische opmerkingen te maken over de Bond en hun beleid. Veel mooie nieuwe initiatieven werden besproken en aangekondigd. De Bond begint grote stappen te maken om de Historische Europese Martial Arts op de kaart te zetten als serieuze krijgskunst en vechtsport. 
Er waren pasjes voor de individuele leden van de scholen. 

De bond is altijd op zoek naar enthousiaste leden die vacatures willen vervullen in de verschillende commissies 

http://www.hemabond.nl/missie/commissies-2/

Verslag H.E.F.F.A.C 2017 te Oegstgeest. 

H.E.F.F.A.C   2017  Het was een leuk evenement dat zeker niet onder deed voor vorige jaargangen. Veel verbroedering en uitwisseling van kennis en inzichten met andere scholen uit de BeNeLux. 

Veel leuke workshops waaronder 2 workshops door instructeurs van de Zwaardkring;  Speervechten volgens Talhoffer door Merlyn Janssen en een workshop over afstand en timing door Max van den Ekart. Dit was Max zijn eerste workshop op een groot internationaal evenement en het was een succes! De workshops van de Zwaarkringinstructeurs werden goed ontvangen.  

Dit jaar mochten de top vechters van de vorige HEFFAC evenementen niet mee doen. Dit om de aanstormende talenten uit te dagen en beginnende zwaardvechters meer kans te bieden op een podiumplaats. Nu was de zwaardkring afgelopen jaren hoflevenancier van toptalent en moesten een flink aantal van onze toernooi vechters deze toernooien aan zich voor bij laten gaan. Ondanks dit wisten toch 8 zwaardkringers zich door de poules fase heen te vechten tot aan de eliminatie ronden.  Ook bij het sabel toernooi (nieuw onderdeel dit jaar) waren een aantal Zwaardkringers die zich van hun beste kant lieten zien en door de poule fase wisten te komen. Als laatste waren er nog de melee games, groepsgevechten waarbij men in teams van 5 ten strijde trok. Bij de melee games was het team "Marskring"  een combinatie van zwaardkrijgers en leden van stichting MARS een team dat geen enkele ronde verloor.  Volgend jaar zal het HEFFAC evenement in Belgie zijn met als gastheer de club Summus Soldani uit Kontich. 

H.E.F.F.A.C 2017 

14&15 oktober
Het Jaarlijkse HEFFAC (Historical European Fighting and Fencing Arts Coalition ) evenement komt er weer aan!  Dit jaarlijks terugkerend evenement is een samenwerking van alle vooraanstaande HEMA scholen in de Benelux. Het is een combinatie van workshops en wedstrijden afgewisseld met lezingen en demonstraties. Het jaarlijkse evenement om andere zwaardvechters te ontmoeten en een kijkje te nemen in"de keuken" van de andere scholen.

Elk jaar word het evenement door een andere school georganiseerd. 

Dit maal wordt het gehouden in Oegstgeest. met HVN als "gastheer"
Studenten en instructeurs van de Zwaardkring zullen af reizen om deel te nemen aan de Workshops en Toernooien. 

Meer informatie hier

inschrijven kan hier

 

Zwaardkring in de spotlight

De Zwaardkring vermeld op www.indebuut.nI tem over sporten in Tilburg. De zwaardkring als voortrekker.

Zomerstop Zwaardkring 2017. 

Gedurende de grote/ bouwvak vakantie zal er in de meeste zalen geen lessen/ training zijn.

Laatste les week is de week van 10 tot 16 Julli
Eerste lesweek is de week van 28 augustus tot 3 september

 

Echter net al voorgaande jaren kun je nog steeds trainen;
in Tilburg zal Max van den Ekart de sleutel beheren en op donderdag avond les/ training verzorgen en op Zondagen de zaal open houden van 13:00 tot 15:00 voor vrije trainingen.

Ook in Eindhoven hebben we de sleutel nu in eigen beheer, we kunnen dus de gehele vakantieperiode door trainen. Echter we zoeken hiervoor nog een sleutelbewaarder die gedurende deze periode de zaal kan openen en sluiten.
als er dus interesse is om in de periode tussen 16 julie en 28 augustus te blijven trainen in Eindhoven? laat je dan horen dan kijken we of we de sleutel kunnen overdragen! -> info@zwaardkring.nl

 

H.E.M.A.-SPECIFIEKE EHBO CURSUS

 

H.E.M.A. is een sport waarbij er met wapens gevochten wordt. Hierbij gebeurt het -jammer genoeg- wel eens dat mensen gewond raken. Vanuit de Algemene Leden Vergadering van de bond kwam daarom de vraag om een H.E.M.A.-specifieke EHBO cursus aan te bieden. Deze cursus is ingericht om dit soort incidenten zo veilig en efficiënte mogelijk op te lossen, op zo’n manier dat de betrokken personen zo min mogelijk klachten overhouden aan het incident.

De bond biedt twee verschillende soorten EHBO cursussen aan. Elke cursus kan enkel bij voldoende aanmeldingen doorgaan. Of dit inderdaad zo is, wordt uiterlijk één week voor de cursus bekend gemaakt.

voor specifieke info kijk hier

 

Inschrijven bij de HEMA BOND

wat & hoe? 

Beste sporters,

Vanaf dit jaar zijn de sporters individueel lid bij de H.E.M.A-bond Nederland. Om de professionalisering van de sport naar een hoger niveau te tillen, willen wij ons aansluiten bij het NOC*NSF. Een van de eisen van het NOC*NSF is dat sporters direct lid zijn van de bond en niet indirect via hun club. Voor meer informatie over de bond en het lidmaatschap verwijzen wij U graag door naar onze website: www.hemabond.nl.

Voor het lidmaatschap innen wij ook de contributie vanaf dit jaar rechtstreeks bij de sporters. Hiertoe vragen wij U om de machtiging, die U hieronder kunt vinden, in te vullen. Een scan met handtekening heeft onze voorkeur; stuur deze digitaal naar: penningmeester@hemabond.nl

Het machtigingsformulier vindt U hier.

Het is ook mogelijk om het formulier te printen en per post te versturen naar:
H.E.M.A.-bond Nederland
t.a.v. K.M. de Bruin, penningmeester
Boeckstaetehof 532
6543 HB Nijmegen.
Hierbij vragen wij U om de brief te versturen via PostNL en niet via alternatieve postbedrijven zoals SANDD en Cycloop. Dit zijn postbedrijven die in deze regio een onbetrouwbare reputatie hebben, waardoor het versturen van gevoelige informatie via een van deze bedrijven een hoger risico heeft.

Voor overige vragen verwijzen wij door naar de FAQ betreffende incasso die U hierkunt vinden. Mocht het daar niet beantwoord zijn, kunt U altijd mailen naar info@hemabond.nl.

Bij voorbaat dank,
//Koen de Bruin
penningmeester H.E.M.A.-bond Nederland

Kasteel Amersoyen middeleeuws bewoond 2017 

Ook dit jaar was de zwaardkring weer aanwezig bij dit mooie re-enactment evenement, georganiseerd door het woud der verwachtingen in samenwerking met stichting Gelders landschap & Kastelen. De Zwaardkring verzorgde demonstraties middeleeuwse krijgskunst en workshops voor bezoekers aan het kasteel. Daarnaast werden historische personages vertolkt en natuurlijk uitleg gegeven aan bezoekers over het meegenomen middeleeuwse wapentuig.  Er was een flinke opkomst vanuit de zwaardkring nu er een nieuwe groep studenten is met interesse voor re-enactment en het verzorgen van demonstraties. de kans om een weekend lang in en rond een kasteel te lopen in middeleeuwse kleding, wapenrusting en sfeer is natuurlijk een mooie buitenkans die zo'n evenement bied aan deelnemers.

Klik hier om een tekst te typen.

Klik hier om een tekst te typen.

Instap toernooi Hernen 21 mei 2017

De tweede editie van het toernooi voor beginners. Het was mooi weer en de wedstrijden konden buiten worden gehouden met het Kasteel van Hernen als achtergrond. Er was veel interesse van het publiek dat naast een mooi kasteel ook werd  getrakteerd op krijgskunst. Een 6 tal leden van de Zwaardkring hebben hun eerste wedstrijdervaringen opgedaan.  Hierna volgde een gezellige BBQ waar de verschillende schollen gebroederlijk aanschoven voor een gezellige afsluiting. 

Klik hier om een tekst te typen.

Wapenpas 2017 Groot succes!

De Eerste editie van de Wapenpas was een groot succes.

Er waren 7 teams, samengesteld uit leden van 6 verschillende scholen uit de Benelux aanwezig. Het evenement verliep netjes volgens schema en alle deelnemers waren zeer te spreken over de insteek en opzet van het toernooi. Er werd gevochten met Messer, zwaard en beukelaar en natuurlijk langzwaard. Naar aanleiding van het succes en de vele positieve reacties hebben we besloten het evenement volgend jaar te herhalen.  We hopen je volgend jaar weer te zien op de wapenpas deel 2. We gaan er alles aan doen om het volgend jaar een nog groter succes te maken! 

Koningsdag Tilburg 2017

Geslaagde demonstraties op koningsdag Tilburg.
Het weer was koud en de meeste mensen gingen naar de binnenstad om (te proberen) de koning van dicht bij te zien. Hoewel de Korvelse weg minder druk was als voorgaande jaren was er, juist nu, meer interesse voor onze demo dan ooit. Bijna alle flyers en folders zijn uitgedeeld, tientallen leuke gesprekken gehad met geïnteresseerden en een 6 tal nieuwe aspirant leden?

Al met al een geslaagde dag demonstreren dus!

Fotoshoot Zwaardkring 

In het weekend van 18 maart was er een fotoshoot bij de zwaardkring. Alle leden mochten me doen en zichzelf laten vereeuwigen voor het nageslacht, de website en toekomstig reclame materiaal.  
het heeft mooie foto's opgeleverd. binnenkort te zien op website en promotiemateriaal 

met dank aan manmetcamera

 

 

Messer-dag bij de zwaardkring

Zondag 12 maart 13:00-17:00
 
Alle HEFFAC leden en HEMA bond leden zijn welkom voor een middag sparren trainen en workshops met messer.
dit keer met de Zwaardkring als gastheer: 
 
Eerste Jan Ligthartschool, Ringbaan Oost 275
Ingang zaal via het schoolplein aan de Javastraat
 

 

Registratie         deWapenpas is geopend. 

Wil jij ook deelnemen aan een uniek toernooi en beleving?

Stel een team samen van vrienden uit jou trainingslocatie of andere scholen en schrijf je in. Een dag lang wedstrijden met Langzwaard, messer of zwaard en beukelaar!
Ga tijdig aan de slag met oefenen en zet als groep een prestatie neer waar je trots op kunt zijn! 

 

Waarom mee doen?

  • Vriendschappelijk en sportief. het is een toernooi waarbij de nadruk ligt op sportiviteit en lol, geen grimmige competitieve sfeer!
  • De kans om met messer of zwaard en beukelaar te vechten in een wedstrijd en je te meten aan anderen die dit willen proberen 
  • Geen eliminaties = Veel gevechten voor je geld. Bij veel toernooien ben je na de poule fase klaar (tenzij je door de poule fase komt)  en zo bestaat een toernooi voor de meesten uit 4a 5 gevechten en dan lig je er uit. Dat is hier niet het geval!  er zijn twee poule fase en geen eliminatie ronden. de winnaars zijn de teams met de beste score aan het einde van het evenement. Het is dus een intensief evenement dat met je team doorstaat en je veel gevechten brengt. 

Bezoek van de Bond deel 1

H.E.M.A bond Nederland  vertegenwoordigers gaan langs bij onze locaties om onze studenten de kans te geven kennis te maken met de bond en vragen te stellen. Natuurlijk worden er ook foto's gemaakt en filmpjes 

 

Zwaardkring op ' Schetssessie 2.0'

Tijdens deze modeltekensessie krijgen we de kans om realistische zwaardvecht poses te tekenen, onder begeleidende toelichting van zwaardvecht instructeur Merlyn Janssen. Vervolgens zal ons vrouwelijk naaktmodel in het 2e deel van de sessie weer in hetzelfde thema poseren. Mis het niet!  Kom je ook, klik dan op ' gaan'! Er is ruimte voor ca. 25 mensen. Na de sessie (16.00) is er weer gelegenheid om je resultaten te bespreken met je medetekenaars. En ongeveer een uurtje later gaan we vaak als groep wat eten in de stad, je bent welkom om mee te gaan (tussen ca.17.30 en 20.00)! De sessie vindt weer plaats in Breda, op Gieterijstraat 8a, vlak bij het station. Vind je het leuk om samen te reizen? Bekijk dan ook even onze carpool/treinpool-topic op hoofdpagina. Entree 15,- en daar is bij inbegrepen: koffie/thee/fris//snacks.

Tot dan!

H.E.M.A. Actie foto van de maand November

Max van de Ekard in actie tegen Federico de uiteindelijke kampioen van Swordfish IX 2016 De worsteling eindigde met een mooie worp van Federeico maar Max heeft uiteindelijk het zwaard op zijn tegenstanders keel.

In tegenstelling tot olympisch schermen mag er bij H.E.M.A. geworsteld worden. Dit zorgt voor heel wat extra spanning en sensatie.
In de volle vaart van het gevecht laat Federico zijn zwaard vallen om over te gaan op een worsteling, hij verliest hierbij echter zijn beschermende handschoen en na de worp ook zijn schermmasker.
De scheidsrechters leggen het gevecht meteen stil om ongelukken te voorkomen.

29 November 2016

Wisselen van trainingsdicipline op locatie eindhoven: Messer wordt Langzwaard

Op dinsdag 29 November gaan we op Locatie Eindhoven wisselen van Discipline We gaan van Messer over op Langzwaard.
 
We zullen gedurende 8 tot 12 maanden het examenprogramma van langzwaard doorlopen. 
De basis van de leer is in dit examenprogramma opgedeeld in 4 graden en 4 examens
  • graad 1Basis bewegingen: houding, hutten en aanvallen
  • graad 2 het initiatief behouden 
  • graad 3 de meesterhauwen
  • Graad 4 vechten op dichte afstand
 
In deze 4 graden worden de 16 basis technieken van Lichtenauer uitgelegd en geoefend
Het is de bedoeling dat je basis technieken van Meester  lichtenhauer op een rustig en beheerst niveau kunt herkennen en uitvoeren.
uiteraard zal er elke les ruimte zijn voor contact en spar oefeningen om de technieken op snelheid en met intentie te kunnen ervaren. Voor gevorderden zal hier de aandacht naar uitgaan, maar het herhalen van de basis is altijd een goed vertrekpunt voor het perfectioneren van de eigen techniek en vorm.  Mogelijk ook een mooi punt om je kunnen te hereiken en de technieken die je niet of weinig gebruikt opnieuw te ontdekken.
 

4,5,6 November 2016

De zwaardkring naar 'Swordfish'

De Zwaardkring reist af naar Zweden voor een van de beroemdste toernooien van De Wereld 'Swordfish' Dit is voor H.E.M.A. beoefenaars wat Wimbledon is voor de tenniswereld. 
Naast een toernooi met de absolute wereldtop van toernooivechters zullen er ook workshops zijn en vele kansen om te sparren en te leren van zwaardvechters uit de gehele wereld. 

https://www.youtube.com/watch?v=-Dvl1sTUcv8

Vijfvoudige podiumplaatsen voor de zwaardkring op het HEFFAC evenement!

 
 

13,14,15 Oktober 2016
HEFFAC 2016 was een mooi evenement dit jaar. En voor de zwaardkring niet zonder succes. E
r waren 3 toernooien Staal, nylon en de melee-games. de zwaardkring was aanwezig op alle erepodia. Voor het staal toernooi Waren we nummer 1,2 en 3!  Met David Grijmans, Luc Goosens en Max van den Ekart als respectievelijke nummers 1,2 en 3.  Bij het Nylon toernooi behaalde Jasper verstappen de 3e plaats. De melee-games werd ook gewonnen door een Team van de zwaardkring.

 
Mooi werk heren!

Voor een aantal zwaardkrijgers was het hun eerste ervaring met dergelijke zwaardvechter evenementen, waarbij de combinatie van verschillende toernooivelden, workshops en lezingen het een geschikt evenement maken voor ervaren en beginnende zwaardvechters. 
 

27 Augustus 2016

Tosca Beuming van de Zwaardkring wint brons EN de medaille voor "beste nieuwkomer"  bij " The Duch Lions Cup" in Utrecht.  Gefeliciteerd namens het bestuur! 


Het is een mooie prijs op een toernooi van hoog niveau en we hopen dat er meer dames zullen volgen die net als Tosca het zwaard opnemen voor sport en vermaak.
 
 
 
 
 
 

5 mei 2016
Nieuwe clubtenue kunnen worden besteld!
Er is een keuze uit een moderne sportvariant en een variant met knipoog naar de middeleeuwen. beiden kosten 45 euro. 
De eerste bestelling gaat deze maand de deur uit 
Dus maak je bestelling voor 1 Juni 2016
stuur een mailtje naar Info@ zwaardkring.nl