Nieuws

Op zoek naar alle activiteiten en evenementen?

Kijk hier voor de agenda


Koningsdag 2024 Noord-Brabant Zwaardkring

We zijn allemaal weer goed uitgerust van Koningsdag!

De Zwaardkring liet zich van haar beste kant zien! Dit jaar op maar liefst 3 locaties stonden wij onze krijgskunsten te vertonen!

Dit trok veel bekijks en interesse en wij zijn daarom zeer blij en dankbaar aan @De Kleverij uit Asten voor het maken van de nieuwe vlaggen en banieren!

Lees meer »

Zwaardkring Koningsdag 2024

Koningsdag staat weer voor de deur!

Wij zullen op verschillende locaties demo's en uitleg geven in de kunst van het middeleeuws zwaardvechten!

Ben je nieuwsgierig naar wat dit inhoudt?
Altijd al eens willen weten wat wij nou eigenlijk doen?

Je kunt ons vinden in Eindhoven in het Stadswandelpark, Tilburg op de Korvelseweg voor Zwaard en Volk en in Breda op het Kasteelplein!

Dus komt dat zien!

Lees meer »

Voorjaars ALV HEMA-bond Nederland 2024

Attentie Zwaardkringers!

Op 30 maart houdt de HEMA-bond Nederland haar algemene leden vergadering. Als lid van de Zwaardkring ben je ook lid van de bond, dus jouw stem telt ook. Wil je horen wat er speelt in zwaardvechtend Nederland en daarbuiten, maar vooral hoe dat uitpakt voor jou? Wil je meedenken of meehelpen? Wil je je stem laten horen? Ga dan gezellig mee, maar laat je zwaarden thuis 😉

Meer informatie kan je vinden op:
https://www.hemabond.nl/events/voorjaar-alv/

Lees meer »

Club shirts Zwaardkring

Onderaan de pagina bevind zich het formulier

 

Heb jij altijd al een Zwaardkring sportshirt willen hebben, maar was er nooit een beschikbaar? Nu is je kans! We zijn druk bezig om deze shirts weer beschikbaar te maken voor al onze leden. Daarom willen we graag van jou weten: Hoe, wat, waar en hoeveel!

In het formulier onderaan de pagina vragen wij je een aantal gegevens die noodzakelijk zijn voor het garanderen dat wat er ingevuld wordt ook écht klopt met wie je bent én dat we niet anonieme onserieuze aanvragen krijgen. 

Een paar punten om in acht te nemen: 

1. Door het invullen van het formulier geef je ons de mogelijkheid om een goede inschatting te maken van hoeveel mensen geïnteresseerd zijn in welke én hoeveel shirts te kopen. Dit formulier is dan dus ook geen bestel formulier.

2. Als je een shirt besteld zal deze worden uitgedeeld op de locatie waarvan jij hebt aangegeven er te trainen.

3. De prijs voor het shirt zal iets boven de productieprijs liggen en wordt verwacht 30€ per stuk te zijn.

 

Heb je nog vragen? Hieronder beantwoorden wij alvast de vaakst gestelde: 

Lees meer »

Wekelijkse toernooitraining vanaf 10 september 2023

Ben jij een gevorderde zwaardvechter? Dan kun je jezelf vanaf zondag 10 september 2023 wekelijks laten klaarstomen voor toernooien in binnen- en buitenland. Elke zondag van 09:30 - 11:30 uur in Sporthal Dongewijk in Tilburg onder begeleiding van instructeur en toernooi-veteraan Max van den Ekart. Dé kans om te werken aan je zelfvertrouwen, uithoudingsvermogen en technische vaardigheden!

Lees meer »

Workshop Arto Fama & Eline Spek - Toernooivoorbereiding

Zin om je voorbereiding voor het NHK te verrijken? In deze workshop besteden we aandacht aan twee punten waar veel mensen meer uit kunnen halen: effectief gecoacht worden en jezelf veilig houden. In 3 uur bieden we je inzicht, praktische richtlijnen en de gelegenheid om daar samen mee te trainen.

Datum: Vrijdag 8 september 2023
Tijd: 14:30 - 17:30 of 19:30 - 22:30 uur
Locatie: Sporthal Reeshof, Heereveldendreef 8-10, 5043 EX Tilburg
Entree: €30 per slot

Lees meer »

Jeugdlessen zwaardvechten in Tilburg

Na de zomervakantie begint De Zwaardkring in Tilburg de Reeshof met het geven van jeugdlessen. Vanaf 12 jaar kan er al worden meegedaan!

Op zondag 10 september 2023 zal de eerste jeugdles gegeven worden, waarna dit wekelijks zal plaatsvinden op zondag van 09:30 - 10:30 uur in Sporthal Dongewijk in Tilburg (Dongewijkdreef 40, 5045 NH Tilburg).

Ben jij erbij?
Aanmelden voor een gratis proefles doe je door een mail te sturen naar info@zwaardkring.nl

Lees meer »

Zwaardkring Zomerfest 2023

 

Zaterdag 22 juli was het Zwaardkring Zomerfest 2023
Een zomer afsluiting voor leden van de Zwaardkring met allerlei workshops, lezingen, sparren, H.E.M.A. (rommel)markt, lekker eten, veel gezelligheid en muziek!
Het was een ontzettende geslaagde dag

 

Lees meer »

Meer gevechten en grotere variëteit aan tegenstanders dankzij Clubtoernooi 'nieuwe stijl'

Het jaarlijkse Zwaardkring-clubtoernooi van afgelopen 27 mei in Sporthak Blaak (Tilburg) was weer een mooi evenement voor alle leden, en des te leuker omdat door een andere aanpak iedere deelnemer aan meer gevechten kon meedoen tegen een grotere variëteit aan clubgenoten.

Voorheen kende het clubtoernooi de gebruikelijke eliminatierondes waarna de winnaars van die rondes elkaar in de kwart-, halve en uiteindelijke finale troffen. Nadeel is dat sommige deelnemers er dan snel 'uit liggen', terwijl we iedereen juist zoveel mogelijk willen laten vechten. Hoe los je dat op terwijl je het tóch competitief en sportief houdt?

Lees meer »

Aanmelden voor Winterkamp nu mogelijk!

UPDATE 5-dec 2022: Ook de wachtlijst is inmiddels vol. We accepteren geen nieuwe inschrijvingen meer.

UPDATE 3-dec 2022: het maximale aantal deelnemers is bereikt. Als je je nu inschrijft, plaatsen we je op een wachtlijst.

Lees meer »

Extra locatie in Eindhoven vanaf woensdag 19 oktober

Eindhoven heeft er vanaf woensdag 19 oktober a.s. een extra locatie bij! Vanaf die dag is het mogelijk te trainen van 19:30 tot 21:30 uur in de gymzaal van Hogeschool Fontys aan de Theo Koomenlaan 3. Voor de duidelijkheid: de bestaande training door Merlyn Janssen op dinsdag in Eindhoven in de gymzaal aan de Hendrik Staetslaan 56 blijft gewoon!

De trainer op woensdag is Richard van den Broek. Hij behandelt vechten met langzwaard in de derde en vierde graad (ofwel: up close and personal).

Lees meer »

Zwaardkring gaat voor goud op Pinguin Cup-toernooi in Oslo

Door de coronapandemie was het alweer een paar jaar geleden dat onze leden zich konden meten met vechters uit het buitenland. In het weekend van 24 en 25 september 2022 was het eindelijk weer zover! Zeven Zwaardkringers, zowel instructeurs als leden, deden mee aan de Oslo Penguin Cup in Noorwegen, één van de grootste H.E.M.A.-toernooien van Scandinavië. Instructeur Max van den Ekart nam het goud mee naar huis in de categorie Rapier.

Lees meer »

Einde van HEFFAC (maar niet van de samenwerking)

HEFFAC is ten einde! Het Historical European Fighting and Fencing Arts Coalition, een hele mond vol, was een samenwerkingsverband tussen scholen uit België en Nederland met als doel betere samenwerking, verbroedering en het versterken van H.E.M.A. in de Benelux.

Door de komst van nationale bonden bleek de behoefte aan een dergelijke organisatie steeds kleiner. Maar we blijven natuurlijk samenwerken!

Lees meer »

Zomerstop

Vanaf deze week (week van 25 juli) is het zomerstop. Dit betekent dat er in 's-Hertogenbosch, Breda en op zondag in Tilburg tot en met 5 september geen training is.

Dit geldt niet voor alle locaties! De dinsdagtraining in Eindhoven en de donderdagtraining in Tilburg gaan wél door zodat je nog een aantal dagen in de week hebt om te kunnen trainen.

Lees meer »

Nederlandse H.E.M.A.-Bond houdt beginnerstoernooi

Misschien heb je ons wel eens zien vechten bij Kasteel Hernen. De Zwaardkring hield hier samen met enkele andere scholen jaarlijks een beginnerstoernooi. Op 21 augustus breiden we deze mooie traditie uit onder de vlag van de Nederlandse H.E.M.A.-Bond.

In het PreHistorisch dorp in Eindhoven mogen beginnende leden van álle clubs die zijn aangesloten bij de Bond, ontdekken wat het betekent om deel te nemen aan een toernooi. Locatie is Boutenslaan 161B, in Eindhoven dus.

Meer informatie of inschrijven? Klik hier! 

Lees meer »

De Zwaardkring aanwezig tijdens Ridderfest in preHistorisch dorp Eindhoven

De Zwaardkring was in het Pinksterweekend (4 t/m 6 juni 2022) uitgenodigd om deel te nemen aan een re-enactment-evenement in het openluchtmuseum preHistorisch dorp Eindhoven.

Drie dagen lang demonstraties, workshops en de kans voor publiek om ridders in harnas en hun wapens van dichtbij te zien, gevolgd door de mogelijkheid om het zelf te proberen in een workshop. Het waren hete dagen met een middag onweer waar een heus loopgravenstelsel moest worden gegraven om de tent droog te houden.

Lees meer »

Zwaardkring scoort op nationaal kampioenschap in Zwolle

Na lang wachten, veel trainen en een hele hoop voorbereiding, was het op zaterdag 7 mei eindelijk zover. Het eerste NHK (Nederlandse HEMA-kampioenschap) van 2022, deze keer in Zwolle.

De Zwaardkring was goed vertegenwoordigd, deelnemers van onze club wonnen prijzen en ook als vrijwilligers waren we van de partij. Wij zijn trots op onze leden!

Lees meer »

Terugblik: Zwaardkring Clubtoernooi 2022

De Zwaardkring hield op zaterdag 9 april 2022 een voorjaarseditie van het jaarlijkse clubtoernooi met langzwaard. Normaal houden wij altijd een wintertoernooi, maar door de coronapandemie heeft dit in 2021 niet plaats kunnen vinden en was het toernooi verplaatst naar april van dit jaar.

Lees meer »

Eindspel Zwaardkring clubtoernooi

Zwaardkring Spel

Lights, camera and action!

1. De deelnemer dient volledige spar uitrusting te hebben.
2. Alle feder wapens (langzwaard, messer, 1 handig zwaard, sabel enzo) zijn toegestaan, ook mag een beukelaar worden gebruikt.
3. Iedereen heeft 1 leven.
4. Het spel start met iedereen tegelijk. Je loopt rond, als je iemand tegen komt en oogcontact maakt dan groet je elkaar en begint het gevecht.
5. Het puntensysteem is hetzelfde als tijdens het toernooi (hoofd/steek naar de borst 3 punten en de rest 2).
6. Je hebt maar 5 hitpoints, dus je kan binnen 2 slagen door je 5 punten heen zijn. Je houdt zelf bij hoeveel punten je kwijt bent(eersysteem). Ben je door je punten heen dan ben je af. Win je een gevecht dan heb je weer 5 hit points En zoek je de volgende tegenstander op.
7. Dit gaat door tot er 1 persoon overblijft .

Lees meer »

Winterkamp 2022: workshop 'Handig met tweehandige zwaarden'

De tweede instructeur op winterkamp 2022 die we aan jullie mogen voorstellen is Oskar ter MorsAls je echt zeker wilt weten dat mensen anderhalve meter afstand houden... dan pak je natuurlijk het tweehandig slagzwaard op. Het verwondert natuurlijk niet dat deze de afgelopen tijd flink populairder zijn geworden. Het zijn immers goede solotrainingswapens en met zo'n groot wapen weet je zeker dat de basis goed moet zitten. En ze zijn natuurlijk ontzettend cool. Vandaar de workshop 'Handig met tweehandige zwaarden'.

Lees meer »

Zwaardkring Clubtoernooi 2022

Het clubtoernooi is bedoeld als jaarlijks terugkomend evenement om de verschillende locaties tot elkaar te brengen en elkaar vriendschappelijk en competitief te bevechten, ook zal er aan het einde van de dag een spel georganiseerd worden door instructeur Richard van den Broek!

Lees meer »

We hervatten de trainingen!

Met ingang van dinsdag 18 januari hervatten wij de trainingen weer. De versoepeling van de lockdown staat trainingen van contactsporten weer toe. 

Je moet wel QR/vaccinatiebewijs laten scannen om deel te mogen nemen, er zijn geen toeschouwers toegestaan en je moet in het gebouw een mondkapje dragen. In de zaal zelf mag tijdens de training het mondkapje af (en het schermmasker op).

Lees meer »

Nieuwe Zwaardkring t-shirts

Ze zijn er! De nieuwe Zwaardkring-shirts. Deze shirts hebben een subtiel aangepast ontwerp. Het logo staat midden op de borst in plaats van op de linkerborst. Ze zijn gemaakt van Polyester, zogenaamde "sport shirts" met vochtregulerende eigenschappen, ook wel "dry fit genoemd".  Verkrijgbaar in -hoe kan het ook anders- zwart.


Ga naar de webshop en bestel ook!

 

Lees meer »

Zwaardkring Clubtoernooi uitgesteld naar 2022

Achter de schermen zijn we bezig met het opzetten van een clubtoernooi. Het liefst hadden we dit in december gehouden, echter door alle corona-maatregelen werd het steeds later en haddenwe minder tijd om een goed toernooi neer te zetten.

Daarom dat we het clubtoernooi verplaatsen naar maart/april 2022. De exacte datum en plaats laten we weten zodra het bekend is!

Lees meer »

Overheid verplicht coronapas bij binnensport

Vanaf zaterdag 6 november is het coronatoegangsbewijs verplicht bij sportbeoefening op binnenlocaties. Dit geldt ook voor De Zwaardkring. Iedereen die wil meetrainen, moet in bezit zijn van een geldige QR-code én matchend identiteitsbewijs, en moet deze tonen aan de trainer om mee te mogen doen.

Lees meer »

Doe mee aan het Zwaardkring Winterkamp 2022!

Het Winterkamp van de Zwaardkring vindt komend jaar plaats van vrijdag 11 februari tot en met zondag 13 februari 2022. (Update: verplaatst naar 25 t/m 27 maart). Ons Winterkamp is een 3-daags evenement met een heleboel workshops, lezingen en een hoop gezelligheid! Meer informatie volgt later.

Ben jij er ook bij? Blijf alvast op de hoogte door ons Facebook-event te volgen.

Locatie: Tijvoortsebaan 1, Goirle

Lees meer »

Afwijkende locaties tijdens zomervakantie

Gedurende de zomervakantie voor regio Zuid (24 juli t/m 5 september) wijken de trainingslocaties van De Zwaardkring in sommige gevallen af van de gebruikelijke locaties. In Tilburg trainen we tijdens de zomer op donderdag in Sporthal Dongewijk in de Reeshof. De vrije training op zondag is in Sportcomplex Drieburcht in Tilburg Noord. Locatie Breda traint tot en met dinsdag 24 augustus in het Gemeentelijk Sportcentrum De Scharen.

 

De locaties in Eindhoven en Den Bosch hebben deze keer geen zomerstop maar trainen gewoon door op de gebruikelijke tijden en locaties.

Lees meer »

De Zwaardkring in NRC Handelsblad

NRC/Handelsblad was op bezoek bij De Zwaardkring voor de rubriek 'Vrij zijn is...'. Daarin worden mensen geportretteerd die hun (bijzondere) hobby weer mogen oppakken nu steeds meer corona-maatregelen worden opgeheven.

Lees meer »

We gaan weer beginnen!

Omdat de corona-maatregelen rond sporten zijn versoepeld, gaan ook wij bij de Zwaardkring weer beginnen! Vanaf maandag 24 mei 2021 starten onze lessen weer. Voor iedere les moet je je van tevoren inschrijven.

Dit houdt in:

 • Dinsdag van 19:30 - 21:30 uur les in Eindhoven
 • Dinsdag van 20.00 - 22.00 uur les in Breda
 • Donderdag van 20:00 - 22:00 uur les in Tilburg
 • Vrijdag van 18:30 - 20:30 uur les in ‘s-Hertogenbosch
 • Zondag van 10:30 - 12:30 vrije training in Tilburg

Update 21 juli: Contact is weer toegestaan. Maximaal 50 deelnemers per locatie kunnen meedoen. Het is ook weer mogelijk om gratis twee vrijblijvende proeflessen te volgen op een van onze vier locaties. Stuur wel even een mailtje naar info@zwaardkring.nl en vermeld op welke locatie je wilt mee trainen.

Lees meer »

Rewatch: Zwaardkring Winterkamp Online

Heb je Winterkamp Online gemist of wil je gewoon nog een keer beleven hoe mooi het was? Dan kun je het volledige programma nu terugkijken!

Vanwege het coronavirus kon ons jaarlijkse winterkamp helaas niet doorgaan op de gebruikelijke manier. Daarom hadden we op zaterdag 13 februari 2021 een alternatief programma boordevol online workshops, instructies, lezingen en vraag-antwoordsessies door H.E.M.A.-veteranen uit binnen- en buitenland.

Lees meer »

Voor leden: doe mee aan de challenges van onze instructeurs!

Om onze leden toch in vorm te houden, posten onze instructeurs iedere vrijdag een challenge op Facebook. Elke week in corona-tijd dagen zij je uit je techniek te verbeteren, je conditie te verhogen of leren ze je iets interessants dat je misschien nog niet wist.

 

Je vindt de nieuwste post altijd op de privé-Facebookgroep van de Zwaardkring.

Lees meer »

Nieuw: de communicatie-commissie van De Zwaardkring

Om de Facebookpagina en website van de Zwaardkring up-to-date te houden en jullie te voorzien van het laatste nieuws, hebben we een communicatiecommissie in het leven geroepen. Deze bestaat uit Pascale Boots, Jeroen van Wordragen, Martijn van Best en Tosca Beuming.

 

Lees meer »

Corona-update: voorlopig nog geen training

Voorlopig blijven alle Zwaardkring-locaties gesloten. We hebben onderzocht of het mogelijk is de lessen te laten doorgaan met inachtneming van de maatregelen, maar dit bleek niet haalbaar. Nu de maatregelen ook nog eens strenger zijn geworden, kunnen we voorlopig nog steeds niet trainen. Helaas, maar helaas ook nodig. We hopen dat jullie allemaal gezond zijn en alsnog met veel passie voor zwaardvechten 2021 ingaan.

Lees meer »

Zet je in voor de H.E.M.A.-Bond

De H.E.M.A.-Bond heeft enkele vacatures voor leden die zich willen inzetten voor de groei van onze sport. Het gaat om een bestuurslid voor interne communicatie, een lid van de kascommissie en een voorziter van de communicatiecommissie.

 

Verder zijn de opleidingscommissie, de werkgroep sancties en de werkgroep NOC*NCF op zoek naar vers bloed. Ben jij het thuis zitten zat? Komen jouw talenten niet tot z’n recht? Wil jij meer bezig zijn met H.E.M.A.? Mail dan direct naar info@hemabond.nl.

 

Kijk hieronder welke functies we zoeken. Mocht je meer dan één functie interessant vinden, meld dit dan in je motivatie mail. Staat jouw talent er niet tussen maar wil je je wél inzetten voor de H.E.M.A.-bond? Stuur dan een open motivatiebrief.

Lees meer »

Zwaardkring in het Klokhuis

Afgelopen zomer hebben instructeurs van de zwaardkring samen met de Hospitaalridders meegewerkt aan een aflevering van het Klokhuis over zwaarden.

https://www.hetklokhuis.nl/onderwerp/zwaarden


Weer tijdelijke lesstop door CovID19 

Corona update #7

Vanaf week 42 (13 oktober en verder) Zullen de lessen komen te vervallen. We zijn ons aan het beraden hoe we de lessen kunnen aanpassen/ vorm geven om te kunnen blijven trainen maar dan binnen de nieuwe regels voor binnensporten/ contact sporten. 
Gelukkig kunnen we onze vechtkunst op verschillende wijze beoefenen en dat kan met of zonder contact, met partner drills of individueel, met contact of zonder contact. 

We laten zo snel mogelijk weten of we de lessen weer hervatten en hoe,  Houd deze website/ en onze facebook pagina in de gaten! 


Clubtoernooi 2020 groot succes!

Ondanks de corona crisis en met inachtneming van de veiligheidsvoorschriften heeft Zaterdag 5 September het Zwaardkring clubtoernooi plaats gevonden. Er was een hoge opkomst en een hoger niveau dan voorgaande jaren. Dit resulteerde in een groot aantal interessante en mooie gevechten met een terechte top 3. Er werd een breed scala aan technieken toegepast en er was veel sportiviteit, verbroedering en actie! 

Onze Voorzitter Max won het goud, Zilver voor Jerze en Brons voor Devron. 

Namens het bestuur; Gefeliciteerd! 


Verhoging lesgeld voor 2020

Beste Studenten van de zwaardkring.

Met ingang van komende maand gaat het lesgeld omhoog van 25 naar 30 Euro per maand. Je kunt hiervoor nog steeds onbeperkt op alle dagen/ locaties trainen. Met het extra geld hopen we nieuw en meer materiaal te kunnen aanschaffen vervangen en onderhouden voor onze groeiende aantal studenten.

Deze groei heeft ook een groter bestuur met zich mee gebracht en de ambitie om de komende tijd het aantal locaties uit te breiden, met onder anderen jeugd lessen. Daarnaast hebben we in de nabije toekomst voor een aantal locaties grotere, en duurdere locaties nodig en willen we meer evenementen en activiteiten gaan organiseren.

Als laatste zijn we aan het sparen voor een groot Jubileum feest. De zwaardkring is al weer 20 jaar ( ouder dan sommige van onze studenten!) en dat willen we groots gaan vieren.


Zwaardkring toernooi 2020 

Het is zo ver! De inschrijvingen voor het Zwaardkring Club Toernooi is open!!!

Lees graag het eerste bericht van het inschrijfformulier goed door.

Wanneer je gebruik wilt maken van de lunch en/of diner, graag voor 27 september doorgeven via het inschrijfformulier!

In het kort:
Datum: zaterdag 5 september 2020
Prijs: €15 (excl. lunch en avondeten)
Tijd: 09:00 - 18:00
Locatie: Sportcentrum De Scharen, Topaasstraat 13, 4817 HA Breda
Neem je eigen spullen mee en hou de berichten in de gaten voor Corona-wijzigingen.

Om je inschrijving compleet te maken mag je het bedrag overmaken naar:
Stichting de Zwaardkring
NL51 RABO 0162 4639 52

https://forms.gle/2TjNr7njSqTQ9JV37

Regelset Z Kwtrt Langzwaard V 0 8 1
Word – 25,4 KB 1503 downloads

Contributie weer van start / Geen zomerstop 2020

Met ingang van Juli gaan we weer in onze zalen trainen en moet er weer zaal huur worden betaald.

Wij zullen dan ook met ingang van Juli weer beginnen met het innen van de contributie.

Veel mensen blijven deze zomer thuis of gaan op korte vakantie in eigen land. Daarnaast hebben we door de CovID19 lockdown trainingen gemist, of niet kunnen trainen zoals we gewend zijn.

De komende maanden dus de kans om dit in te halen!

De komen de zomermaanden zullen op alle locaties de training door gaan. Er zal dus geen zomerstop zijn.


Update Coronavirus

Update corona virus #6

Met ingang van 1 Juli trainen we weer binnen op de reguliere locaties en tijden.

Met de versoepeling van de CovID19 lockdown mogen contact sporten weer contact maken en mag er binnen worden gesport. De buiten trainingen komen dus te vervallen en iedereen kan weer terecht bij zijn vertrouwde zaal.

Daarnaast mag er in de les weer contact worden gemaakt, contact oefeningen en sparren zijn weer mogelijk.

Kleine uitzonderingen... we zijn nog niet helemaal terug naar normaal en mogelijk is de versoepeling van beperkte duur. We moeten voorlopig nog rekening houden met beperkingen. In sommige locaties is het gebruik van Douche en kleedkamer nog niet toegestaan door gemeente en/ of verhuurder. Ook dien je net wat meer aandacht te besteden aan hygiëne; handen wassen, niet naar training gaan als je verkouden bent of ziek voelt. En we kunnen tijdens training geen uitrustingstukken aan elkaar lenen ( met name maskers) Mensen die spullen lenen van de club tijdens trainingen, doen dit gedurende de gehele training. ook zullen we proberen om mensen zo veel mogelijk in vaste groepjes te laten trainen. en registreren we wie er komt trainen ( in verband van mogelijke uitbaak/ besmetting etc.)

Al met al goed nieuws!

blijf gezond, en blijf trainen!

Namens het bestuur,

Merlyn Janssen secretaris / instructeur

Update Corona virus # 5 


De Traningslokatie te Hank zal vanaf 16 Juni verplaatsen naar de oude lokatie in Breda. 
We kunnen hier trainen op het schoolplein naast de gebruikelijke Gymzaal.
Gymzaal Basisschool, Archimedesstraat 4 Breda
Klik hier voor de routebeschrijving.

Voelt bijna weer als thuis. Javelijn werpen zal dan echter niet meer op het programma staan. 


Zwaardkring in BN De Stem

In de tekst wordt de lokatie Breda en onze hele school met als zijn locaties wat verward als het gaat om aantallen, maar altijd leuk om in het nieuws te komen met een positief verhaal. Wil je H.E.M.A / Europese krijgskunst/ zwaardvechten beginnen, ook tijdens Corona kun je bij ons gewoon terecht voor een training! 

Update Coronavirus # 4

Sinds begin Juni hebben wij onze trainingen hervat. 
Weliswaar met voorwaarden vastgesteld door de HEMA bond Nederland en Overheid. 
We trainen buiten en met 1,5 meter afstand, en geen contact. 
Dit gaf  onze instructeurs een mooie uitdaging om zinnige en uitdagende trainingen te bedenken met deze nieuwe spelregels. 

Na twee weken trainen is het een succes gebleken. Veel Studenten van de zwaardkring waren vooral blij om weer aan de slag te kunnen en hun mede studenten weer eens te zien. 
We trainen nu op aangepaste locaties:  

In Tilburg gaan we aarde slag met zwaard & beukelaar op Donderdag, Langzwaard op zondag . Op dinsdag zijn we in Eindhoven bezig met Montante / Biedenhander / Greatsword. en op lokatie in Hank met langzwaard en Javelijn 

we zijn nog in gesprek met de gemeente Den Bosch om ook op deze lokatie weer te kunnen gaan trainen. 

Update Coronavirus # 3 

Dinsdagavond21 April  is wederom een nieuw pakket maatregelen afgekondigd.

Dat betekent dat onze sportaccommodaties gesloten blijven tot en met dinsdag 19 mei.

 

 

Update Corona virus #2

Beste Leden,

Zoals iedereen de afgelopen dagen heeft kunnen meemaken zijn er een hoop veranderingen in ons leven door de huidige crisis. Hierdoor moeten we een hoop van onze dagelijkse gebruiken aanpassen, hieronder valt ook het trainen.

Met de nieuwe maatregelen van de overheid en de adviezen vanuit het WHO, RIVM en NOC-NSF gaan wij tot 1 juni geen trainingen meer houden in al onze zalen.

 

Wij snappen dat dit natuurlijk niet is wat we willen maar voor nu is het wel de meest verstandige keuze.

Dit betekent natuurlijk niet dat je moet stoppen met zelf te trainen! Wij zullen hard gaan nadenken over opties om jullie thuis nog aan het trainen te houden zodat we na deze crisis samen verder kunnen trainen, fitter dan ooit!

Hiermee samenvallend hebben wij besloten dat wij tot 1 juni geen contributie zullen innen. Als hier aanpassingen in komen dan laten wij jullie dit zo snel mogelijk weten.

Veel sterkte en goede gezondheid allemaal!

 

Coronavirus

Tilburg Donderdag 12  maart 2020

TOT DINSDAG 31 MAART ZIJN ALLE TRAININGEN/ LESSEN OPGESCHORT!

In verband met het corona virus (COVID-19), is er nu een officiële richtlijn uitgezet door RIVM voor Noord-Brabant.

Grote evenementen worden afgeraden, boven de 1000 personen verboden en kleinere sociale aangelegenheden met fysiek contact worden sterk afgeraden.
Wij vallen beslist onder deze laatste categorie, met name ten aanzien van fysiek contact en de hygiëne van de leenuitrustingen( schermmaskers / handschoenen). 

De gemeenten van Brabant sluiten, in navolging van het advies van de overheid, hun sportlocaties en gymzalen. Onze trainingslocaties vallen daar ook onder. 

TOT DINSDAG 31 MAART ZIJN ALLE TRAININGEN/ LESSEN OPGESCHORT!

Als er meer informatie is over bijvoorbeeld het hervatten van de trainingen laten we jullie dit hier en op facebook/ whats-app groups weten!  

Goede gezondheid toegewenst!

Met vriendelijke groeten,

 

Merlyn Janssen

 

secretaris / instructeur

De Zwaardkring

info@waardkring.nl

06-24531845
Merlyn Janssen in tijdschrift Revu

Na het behalen van de eerste plaats van de 2e divisie van het Nederlandse Kampioenschap is Instructeur Merlyn Janssen Geïnterviewd door magazine Nieuwe Revu.
Het artikel kun je hier lezen.


Zwaardkring Wintertoernooi 2019

Zondag 15 december 2019 van 09:00 - 20:00 Sporthal windkracht 5, Deltalaan 140 Rosmalen

Tijdens dit toernooi krijg je in een prettige, ongedwongen sfeer de kans om clubleden van andere locaties te leren kennen, met andere mensen dan de vaste groep te sparren en je skills te testen op anderen.
De dag wordt afgesloten met een gezamelijk diner.

Het toernooi is voor en door Zwaardkringers. Alle deelnemers zullen dan ook zelf jureren tijdens het toernooi.

Het toernooi zal gevochten worden met het langzwaard; dit is immers het meest centraal staande wapen binnen de Zwaardkring.

Kosten: €10,- inschrijfgeld, dit is inclusief lunch!

Informatie over het diner volgt later.

 


Eindstand Nederlands H.E.M.A. Kampioenschap.

Weer podiumplaatsen voor de zwaardkring

Zaterdag 16 November was het laatste van de 4 N.H.K toernooien. De studenten en instructeurs van de zwaardkring waren aanwezig met een bescheiden delegatie en met succes. Naast mooie gevechten, gezelligheid en sportieve competitie waren er ook successen. 
we Feliciteren;
Tosca Beuming met haar zilver medaille in het Dames toernooi en eerste plaats in eindklassement, 
Cynthia Kop met haar gouden medaille in het Dames toernooi en de 2e plaats in het eindklassement.

Daarnaast won Tosca Beuming ook Brons in het technische toernooi; "paired technique" 
Een eindresultaat om trots op te zijn! 
Namens het bestuur; Gefeliciteerd! 

Deel 4 van de Nederlandse kampioenschappen en sluitstuk. Ook ditmaal zullen er weer een flink aantal studenten en instructeurs van de zwaardkring deelnemen aan deze toernooien. en er zijn kanshebbers bij voor het ere metaal in meerdere categorieën! 
Aan het einde zullen we te weten komen wie de kampioen(en) van Nederland zijn. We wensen iedereen succes met de voorbereidingen en veel plezier bij de wedstrijden! 

 

Zaterdag 16 november 2019 van 09:00 - 19:00

Koperpad, 20, 3067GT Rotterdam

HEFFAC 2019

In het weekend van 26-27 oktober 2019 zal het 8e HEFFAC evenement worden gehouden "HEFFAC X"  De gastheer is de A.M.E.K. uit Haarlem. 
De voornaamste scholen uit de Benelux hebben zich verenigd in de HEFFAC coalitie en organiseren elk jaar een evenement met workshops, demonstraties, wedstrijden en spel. Dit ter bevordering van samenwerking, saamhorigheid en uitwisseling van kennis en kunde op gebied van HEMA. 

lokatie: 
Het Kennemer Sportcenter, IJsbaanlaan 4a,

2024 AV Haarlem

is per auto te bereiken via de N208.

Overnachting:
Het dichtstbijzijnde hotel is Ibis Styles Haarlem City. Een goedkoper alternatief is Stayokay Haarlem, een hostel.

 

eerste workshop en instructeur bekend: 
Mav vd. Ekart ( Zwaardkring)  workshop over worstelen in het zwaardgevecht. 

Winterkamp 2020 komt er aan! 

English Below...

 

Het is weer zover, de voorbereidingen voor het volgende winterkamp zijn begonnen: 14, 15 &16 Februari 2020! 

Hou de datum vrij want het belooft weer een leuk weekend te worden!

Het Winterkamp is een 3 daags evenement met een hoop workshops, lezingen en een hoop gezelligheid. Ook dit jaar zullen we weer op dezelfde locatie slapen, eten en trainen. Ben jij er ook bij?

14 feb. 2020 om 17:00 - 16 feb. 2020. Tot 20:00 Tijvoortsebaan 1, 5051 HJ Goirle, Nederland


And so it begins, the preparations for the next edition of Winterkamp have begun. Save the date for it will be a great weekend!

Winterkamp is a 3-day event with a lot of workshops, lectures and a lot of fun! Just as previous years we will sleep, eat and train on the same location. Are you coming to join us?

14 feb. 2020 starts 17:00 - 16 feb. 2020 ends 20:00 Tijvoortsebaan 1, 5051 HJ Goirle, Nederland

 

Combat in context. 

Op 23 november 2019 organiseren wij de tweede Combat in Context. De historische krijgskunst en de wetenschappelijke wereld ontmoeten elkaar op dit symposium. Deze tweede editie zal zich concentreren op het creëren van identiteit in gevecht, door gebruik van specifieke wapens, stijl van vechten of andere manieren. Bijgeleverd vindt u een poster met onze abstract over het betreffende symposium. Het definitieve programma wordt later bekend gemaakt, maar onder andere zullen Hans Mol, Martin de Jong en Casper van Dijk een lezing houden. 

Bijzonder aan dit symposium is dat de lezingen gecombineerd worden met demonstraties door beoefenaars van H.E.M.A (Historical European Martial Arts), waarbij de theorie van het vechten ook visueel inzichtelijk wordt gemaakt.  

 

Kijk op onze facebook pagina en evenement voor meer informatie en updates: www.facebook.com/CombatinContext. 

https://www.facebook.com/events/389628038407081/

 

Hier kunt u zich inschrijven voor het symposium:  

https://docs.google.com/…/1FAIpQLSesHkaDFTyILi9R1a…/viewform

 

Dit jaar vind het symposium plaats in het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden en is het mogelijk om het museum te bezoeken tijdens ons symposiumVoor toegang tot het symposium en het museum vragen we 15 euro entree. Mocht je alleen ons symposium willen bezoeken, dan vragen we 10 euro entree. Deze opties zijn terug te vinden op ons inschrijfformulier. 

 

We hopen u in grote getale te mogen ontvangen. Maar opgelet er is maximaal plek voor 60 personen in de zaal, schrijf je dus snel in en wees zeker van een plaats bij deze tweede Combat in Context. 

 

Met vriendelijke groet,  

De Commissie Historische bronnen  

H.E.M.A. bond NL 

 

PS: Het SIKB heeft bepaald dat het symposium mee telt voor het behalen van de punten voor de onderhoudseis actorregister Archeologie.  

Nieuw bestuur voor de zwaardkring

Bij de afgelopen bestuursvergadering is er een bestuur wissel geweest.

Vanaf deze week is de nieuwe voorzitter; Max van den Ekart

penningmeester blijft Luc Bennink en de nieuwe secretaris is Merlyn Janssen.

We wensen Merlyn en Max veel succes in hun nieuwe rol en functie! 

Succes voor de zwaardkring op the Dutch Lions Cup

Afgelopen zaterdag was de vierde editie van de Dutch Lions Cup (DLC) en vanuit de Zwaardkring hadden we weer een leuke groep vechters en jury bij!

Het evenement liep soepel en de jurering was goed, natuurlijk ook vanwege onze eigen geleverde jury en crew! Bedankt: Pascale, Jasper en onze adoptie zwaardkringer van het evenement Devron.

Zwaard en volk was er ook weer bij en trok weer genoeg aandacht voor als er niet gevochten werd.

En zeker niet onbelangrijk de vechters die naar het niet zo verre noorden waren gereist om te vechten tegen hordes vechters van over de hele wereld.

In het open toernooi deden drie van onze vechters mee Sjaak heeft enorm veel vooruitgang laten zien in zijn gevechten.

Jerze is op het laatst toch nog doorgegaan naar de eliminatie waar hij in een heftig gevecht eruit is geslagen.

Max heeft zich door weten te meppen naar de achtste finale om er daar in een heel gaaf gevecht, zijn eigen woorden , verslagen te worden.

In het dames toernooi deden twee van onze leden mee.

Tosca is tot de kwart finales gekomen waar ze tegenover onze andere deelnemer kwam te staan, Cynthia. Na een spannend gevecht kan er helaas maar een iemand door en dat was Cynthia die zelfs nog derde is geworden!

Iedereen heeft het echt geweldig gedaan en als we met z'n alle zo doorgaan dan krijgen we vanzelf een zwaardkring podium!

Riddertoernooi in Eindhoven

In samenwerking met het Pre Historisch dorp Eindhoven, de stichting HEI, de Heren van Altena en Springlevend verleden Heeft de zwaardkring een Middeleeuws riddertoernooi gepresenteerd. een heel wekend lang waren er twee keer per dag gevechten van ridders te zien in reproducties van laat middeleeuwse harnassen en bijbehorende wapens en gevechten technieken.  

Zwaardkring in het Klokhuis

De zwaardkring in samenwerking met de Hospitaalridders re- enactment groep hebben Dinsdag de 23 filmopnamen gemaakt op kasteel Heeswijk voor  het educatieve kinderprogramma " Het Klokhuis" Het onderwerp was " Het Zwaard" 

De Zwaardkring mocht uitleggen hoe het 2 handige zwaard in de late middeleeuwen werd gebruikt door  geharnaste ridders. Het was een erg warme dag en scenes herhaaldelijk opnieuw ten uitvoer brengen in vol harnas in de volle zon was slopend. Gelukkig was de crew van het klokhuis vakkundig en efficient en goed gezelschap. We zijn benieuwd wat er van alle opnames en uitleg uiteindelijk in het item terecht komt! 

Fotoshoot  promotie Prehistorisch dorp Eindhoven

De zwaardkring werkte mee aan een fotoshoot van ridders in gevecht op het historisch educatieve park; ' Prehistorisch dorp Eindhoven'. Dit park heeft naast een prehistorisch gedeelte (zoals de naam doet vermoeden) ook een deel over de vroege en late middeleeuwen. en voor dat laatste wordt op 17 en 18 augustus een "ridder" evenement georganiseerd met riddertoernooi, workshops en demonstraties voor jong en oud. 

Met onze oud voorzitter als cameraman ' Man met Camera' hadden we een veteraan in het vak met kennis van zaken. Dit leverde mooie plaatjes op. We zullen deze foto's de komende tijd terug zien in reclame en promotie materiaal van het Prehistorische dorp. 

Podium plaatsen voor Zwaardkring op N.K.. 

Ook op het derde toernooi van het NHK waren er weer meerdere podium plaatsen voor studenten en instructeurs van de Zwaardkring. 

Met name in het Dames toernooi wisten Tosca Beuming en Cynthia Kop   respectievelijk de 1e en 2e plaats te behalen. Max van de Ekart viel met zilver in de prijzen bij zwaard en beukelaar. Mooie prestaties! 

Podium plaatsen Instap toernooi Kasteel Hernen

Ook dit jaar kregen beginners,  met weinig of geen toernooi ervaring,  de kans om deel te nemen aan dit toernooi. Speciaal opgezet voor mensen zonder toernooi ervaring die buiten hun comfort zone durven te stappen en de uitdaging aan gaan om in een echt toernooi te vechten. Al enkele jaren in de Zwaardkring een van de scholen die dit toernooi mede draag met andere toonaangevende H.E.M.A. scholen uit Nederland. 
Ook dit jaar viel de Zwaardkring in de prijzen.  Bart Meeuws behaalde namens de Zwaardkring zilver. Gefeliciteerd! 

Riddertoernooi in Prehistorisch dorp Eindhoven

De zwaardkring doet mee aan het riddertoernooi dat wordt gehouden in het Prehistorisch dorp in Eindhoven op .17 en 18 Augustus Meer dan 8 ridders in laat middeleeuwse harnassen zullen een toernooi te voet uitvechten met verschillende middeleeuwse wapens. 
Onder de deelnemers bevinden zich een drie tal leden van de zwaardkring met schildknapen en ook zal de zwaardkring demonstraties van middeleeuwse (zwaard)vechttechnieken geven en workshops voor bezoekers. Een mooie dag om kennis te maken met ridders uit de middeleeuwen, de middeleeuwse krijgskunst en een uitgelezen kans voor jong en oud om de wapens en wapenrustingen uit een vervlogen tijd van dicht bij in actie te zien. 

meer informatie vind je hier. 

Zwaardkring aanwezig bij Expeditie Tempelier te Alphen          

Tijdens het jaarlijkse evenement; "Alphen aan de Mart" op 7 juli in Alphen (NB) zal de zwaardkring in navolging van deelname aan "Expeditie Tempeliers" workshops en demonstraties geven. Workshops voor jong en oud en de kans om in het strijdperk te treden en de zwaarden te kruisen met andere uitdagers. 

Zwaardkring op kasteel Ammerzoden

Afgelopen pinkster weekend stond de Zwaardkring weer op kasteel Ammerzoden en werkte mee aan het evenement:

" kasteel Ammersoyen middeleeuws bewoond"

Demonstratie, workshops en wat re-enactment.

Zwaardkring gastheer bij het Nederlandse H.E.M.A. kampioenschap.2019: 

 

De derde editie van de Nederlandse HEMA Kampioenschappen! Heb jij het in je om één van de kampioenen van Nederland te worden, of wil je gewoon de eerste goeie stap nemen in de wereld van H.E.M.A. toernooien?

Een open langzwaard toernooi op niveau; voor zowel beginner als gevorderde, een damestoernooi en een toernooi in telkens een andere H.E.M.A. discipline. Deze editie Zwaard en beukelaar!.
Voor ieder wat wils en voor elk een uitdaging.

 

Zaterdag 6 juli 2019 van 09:00 - 19:00 Sportcentrum Breda
Topaasstraat, 13, 4817HA Breda

Voor meer info: https://www.hemabond.nl/wat-is-de-nhk/

Instap toernooi Hernen 2019

Op 14 juli vind het Instap toernooi Hernen plaats. Hieraan kunnen uit 5 clubs mensen meedoen om daar kennis te maken met het vechten in Toernooien. Een heel leuk evenement op een mooie locatie.

Op dit moment hebben we alle vechters al compleet maar we zoeken nog steeds coaches die mee gaan die kant op. Mocht je dat leuk vinden stuur Max van den Ekart dan even een bericht.

Mocht je gewoon langs willen komen om te kijken dan is dat natuurlijk mogelijk je kunt zelf mee BBQ'en. Laat ook hiervoor Max van den Ekarteven weten of je mee wilt eten.

Hopelijk zien we jullie daar!

Echte zwaarden hanteren en rondleiding door het Legermuseum.

Op 1 juni organiseert de Commissie Historische Bronnen een unieke rondleiding door het Nationaal Militair Museum in Soest, waarbij het Depot uiteraard niet overgeslagen wordt. Speciaal voor ons zullen er enkele wapens te bestuderen zijn in de studiezaal van museum. Schrijf je direct in voor deze mooie dag en geef je voorkeur op voor het wapen dat je graag in de studiezaal wil bestuderen!

Inschrijven kan via onderstaande link:
https://forms.gle/KpZj3k3SXwNgS2Hy8

Er zijn nog enkele kaarten beschikbaar, dus schrijf je snel in en hopelijk zien we jullie op 1 juni in Soest!

Deze activiteit is exclusief voor leden van de bij de HEMA-Bond Nederland aangesloten scholen.

Glima op de Bunnybash 2019

Ook dit jaar was de Zwaardkring vertegenwoordigd op " De Bunny Bash" , een evenement georganiseerd door de Vlaamse H.E.M.A school Summus Soldani.

Het evenement draait om sportiviteit en bestaat naast workshops en de gelegenheid om te sparren, ook uit een vriendschappelijk en sportief toernooi. Het toernooi en de insteek van het evenement is om het competitieve te laten wijken voor het vriendschappelijke en het sportieve. Bij het toernooi houdt dit in dat er de gelegenheid is om jezelf van je beste sportieve kant te laten zien en dit leidde vaak tot mooie technieken en gevechten. 

Merlyn Janssen was een van de Genodigde Instructeurs en gaf, namens de Zwaardkring, een workshop Glima. Deze eeuwenoude worstelvorm is de nationale sport van IJsland en heeft een onverbroken traditie die stamt uit het Viking tijdperk. 

Zwaardkring Winterkamp 2019 groot succes!

De tweede editie van het Zwaardkring winterkamp was een groot succes.

met ruim 90 deelnemers van 21 scholen en verenigingen verspreid over 6 landen, was het winterkamp een nog groter succes dan vorig jaar, en dat wil wat zeggen! 

De sfeer was Goed, de workshops van hoog niveau en gevarieerd en de catering en accomodatie uitmuntend. Deelnemers hebben veel geleerd en nieuwe mensen en technieken , wapens leren kennen. volgend jaar gaan we proberen het nog beter te maken. we hebben er nu al zin in! 

Winter is coming! 

Het winterkamp is al weer over twee weken. van vrijdagavond 15 februari tot zondag avond 17 Februari kun je als beginner, gevorderde of hemacurious deel nemen aan dit all inclusive HEMA workshop en trainings weekend. 

Dit jaar hebben we ten minste 19 workshops en trainingen waaraan je kunt deel nemen, en omdat deze workshops meerdere keren worden gegeven gedurende het weekend kun je ze ook bijna allemaal daadwerkelijk bijwonen! 
Net als vorig jaar hebben we geijverd om een goede mix van workshops the verzorgen voor zowel gevorderde als beginners is er veel te doen en te leren. Daarnaast hebben we net als vorig jaar een breed assortiment van HEMA wapens/ stijlen de focus licht dus niet hoofdzakelijk bij het langzwaard. Daarnaast bieden we ook dit jaar weer de kans voor beginnend/ aanstormend talent; relatief nieuwe instructeurs of studenten die een kans krijgen hun eerste workshops te geven.  Als laatste hebben we een goede mix van vrouwelijke en mannelijke instructeurs in huis gehaald.

Hoofdrol speler van dt evenement is net als vorig jaar gezelligheid. want omdat men op lokatie overnacht kan de gezelligheid door gaan tot in de late uurtjes en zul je dit weekend  naast meer krijgskunst ook veel nieuwe mensen leren kennen! Altijd al benieuwd geweest hoe het er in ander scholen aan toe gaat?, altijd al eens willen sparren met wat grote namen uit de HEMA scene?, of een andere wapen willen proberen? Het zwaardkring Winterkamp heeft het allemaal! 

Vier podium plaatsen voor de Zwaardkring  op het NHK. 

Op Het Nationale toernooi, georganiseerd door de Nederlandse H.E.M.A. Bond, heeft de zwaardkring 4 podium plaatsen bemachtigd!

 

- Goud 2e divisie ; Merlyn Janssen

- Brons Rapier, Max van den Ekart

- Zilver Langzwaard vrouwen; Tosca Beuming

- Brons Langzwaard vrouwen; Cynthia Kop

 

Zie het filmpje hieronder voor alle finale gevechten!

Nederlands H.E.M.A. kampioenschappen (NHK)

Op Zaterdag 26 Januari zal het eerste van een reeks van 4 toernooien worden gehouden georganiseerd door de Nederlandse H.E.M.A. bond.

Deze 4 toernooien bepalen uiteindelijk wie aan het eind van 2019 de Nederlandse kampioen zal worden

Er zijn 3 titels te behalen:

- Kampioen vrouwen langzwaard

- Kampioen open Langzwaard

- Kampioen all round. 

 

Er zullen een 9 tal vechters van de zwaardkring deel nemen

 

Test cutting als jaarafsluiter.

Ter afsluiting van 2018 organiseert de Zwaardkring een Test cutting evenement.

We gaan met scherpe zwaarden proberen stro matten doormidden te hakken, een eeuwen oude Japanse traditie waarmee de samurai de kwaliteit van zichzelf hun kunst en hun wapen testten. Dit valt natuurlijk ook prima uit te voeren met Europese zwaarden.

 

 

Het evenement is open voor beginners en gevorderden.
Je hebt geen eigen scherp zwaard nodig (maar mag dat wel mee nemen)

Als je geen ervaring hebt moet je een aantal drink kartonnen mee nemen. (3 a 4) om mee te oefenen (moeten wel hersluitbaar zijn en waterdicht)

Je kunt je inschrijven door een bericht te sturen naar :

info@zwaardkring.nl

je kunt matten bestellen in onze webshop.

https://www.zwaardkring.nl/webshop

Donderdag 27 December
20:00-22:00
Dongewijkdreef 40
5045 HN Tilburg

 

Zwaardkring wintertoernooi 2018

Het toernooi was een groot succes. Er waren mooie gevechten te zien in zowel de Poule ronden als de eliminatie ronden en de finale's Met een opkomst van deelnemers uit alle zalen en locaties was het een toernooi van hoge kwaliteit. Veel technieken werden met kunde uitgevoerd en het leidde uiteindelijk naar 3, wel verdiende, podium plaatsen.

Na de Poule Ronden beleven er slechts 8 deelnemers over en via een aantal eliminatie ronden beleven Erik de man, Jerze de Reus, Roel Hodzelmans en Robin Verhoef over voor de finale's 

Jerze 1, Robin 2, Erik 3.

Meer foto's vind je hier:

https://www.facebook.com/man.metcamera.14/media_set?set=a.135474860777460&type=3&hc_location=ufi

Intervieuw Bert van Berlo

bij de Zwaardkring te Eindhoven;

Inschrijvingen winterkamp 2019 zijn geopend!

Dit jaar Organiseert de zwaardkring weer een winter trainingskamp; een lang weekend vol met workshops, trainingen, sport en spel. 
Je overnacht een weekend lang op een lokatie en wordt van vrijdag avond tot zondag avond ondergedompeld in Middeleeuwse krijgskunst; Slapen, eten, trainen alles onder een dak een weekend lang!

Het evenement gaat plaats vinden van vrijdag 15 Februari tot en met zondag 17 Februari.  

Interne zwaardkring wintertoernooi 

Zondag 16 december van 10:00 tot 17:00

 

Het wintertoernooi komt er aan. 
Leden van de zwaardkring, alle zalen en lokaties, kunnen zich inschrijven om deel te nemen. 

Bezoekers zijn welkom en voor toeschouwers is de entre gratis. 

altijd al wel een H.E.M.A. van dicht bij willen zien? heb je vragen of be je gewoon nieuwsgierig?  mooie kans om te kijken en vragen te stellen aan mensen die deze sport/ krijgskunst beoefenen! 

 

Voor wie?
Het toernooi is voor en door Zwaardkringers. Alle deelnemers zullen dan ook zelf jureren tijdens het toernooi.

Wat? 
Het toernooi zal gevochten worden met het langzwaard; dit is immers het meest centraal staande wapen binnen de Zwaardkring. Tijdens dit toernooi krijg je in een prettige, ongedwongen sfeer de kans om clubleden van andere locaties te leren kennen, met andere mensen dan de vaste groep te sparren en je skills te testen op anderen.
De dag wordt afgesloten met een gezamelijk diner.

 

Waar?

Sporthal de blaak

Grebbe 65

5032 RR Tilburg

H.E.F.F.A.C. 2018 evenement

20 21 Oktober.

Dit jaar georganiseerd door een triumviraat van De Hallebardiers, SwArta en Sumus Soldani.

Hopelijk komen jullie in grote getallen af naar deze editie waar we jullie zullen verwennen met:


– uitzonderlijke workshops
– een feder-toernooi
– en sinds dit jaar een ‘paired technique’ toernooi waar je per twee een interpretatie wedstrijd aangaat
– Gezelligheid en kameraadschap

Meer informatie – en website voor te registreren – volgt ASAP, maar hou je agenda alvast vrij!

 

http://www.heffac2018.be

 

Staakbijl in Eindhoven

Op lokatie Eindhoven is begonnen met een Cursus strijdbijl.

Hierbij wordt de komende maanden de Mordaxt of Strijdbijl/ Staakbijl / Polaxe gehanteerd. Er wordt gewerkt met de manuscripten van hector paulus mair.

Naast staakbijl word er in de les ook aandacht besteed aan langzwaard en sparren. 
Wel eens een ander wapen dan een zwaard proberen?  grijp nu je kans! 

Elke dinsdagavond

19:30-21:30

Eindhoven

Gymzaal Hendrik Staetslaan

Hendrik Staetslaan 56       
Klik hier voor de routebeschrijving.

Goud voor de Zwaardkring Op de Albion Cup!

Afgelopen weekend (6 & 7 Juli) waren we met een aantal leden aanwezig op het Albion open in Engeland. Tosca Beuming, Robin Verhoef, Jerze de Reus en Max van den Ekart namen hier met z'n alle in totaal aan 8 toernooiplaatsen deel.

Jerze en Robin hebben in bijna al hun pouls minstens 1 gevecht gewonnen en daarmee het niet alleen erg goed gedaan maar ook nog eens hun eigen doelen behaald!

Max heeft in het open Langzwaard toernooi de kwart finale bereikt na een gaaf gevecht met de uiteindelijke winnaar van het gehele toernooi.

Tosca spant de kroon door een gouden medaille te winnen in het Womens langzwaard toernooi. Het was een spannend eind gevecht en daarmee alleen maar een nog mooiere overwinning.

 

22 juni: Symposium Combat in Context

Beste H.E.M.A-beoefenaar, 

Op 22 juni organisert De HEMA bond Nederland een nieuw symposium: Combat in Context.

De historische krijgskunst en de wetenschappelijke wereld ontmoeten elkaar op dit symposium. Deze eerste editie zal zich concentreren op gevechten buiten het slagveld. Bijgaand vindt u een teaser met het dagprogramma. 

Bijzonder aan dit symposium is dat de lezingen gecombineerd worden met demonstraties door beoefenaars van H.E.M.A (Historical European Martial Arts), waarbij de theorie van het vechten ook visueel inzichtelijk wordt gemaakt. 

Op onze website kunt u alle informatie over het symposium terug vinden: combatincontext.nl.

Kijk ook op onze facebook pagina  en facebook evenement voor meer informatie en updates.

Hier kunt u zich inschrijven voor het symposium. 

Wij vragen een financiële bijdrage van 15 euro voor toegang tot het symposium. Hiervoor verzorgen wij de lunch en de afsluitende borrel. 

We hopen u in grote getale te mogen ontvangen. 

Met vriendelijke groet,  

 

De Commissie Historische bronnen  

H.E.M.A. Bond-Nederland 

PS: Het SIKB heeft bepaald dat het symposium mee telt voor het behalen van de punten voor de onderhoudseis actorregister Archeologie.  

 

Geslaagd Pinkster weekend op kasteel Ammersoyen.

Afgelopen Pinkster weekend stond De Zwaardkring, samen met de re-enactment vereniging "het Woud der verwachtingen", in Ammerzoden om daar het kasteel Ammersoyen te bewonen. 

Er werd het sluiten van een vredesverdrag tussen Gelre en Brabant na gespeeld (re-enactment) . Dit gebeurde middels een heuse intocht met alle pracht en praal die in de Middeleeuwen gewoon was, en een feestmaal. Overal in en om het kasteel kon je Heuse middeleeuwse personages tegen komen, ambachten, hofhouding, wapenknechten en ridders.

De Zwaardkring verzorgde demonstraties en workshops.
Er waren voornamelijk kinderen die mee deden aan de workshops en vooral veel volwassenen die met interesse en verwondering reageerde op HEMA en de mogelijkheden om tegenwoordig nog steeds deze Europese krijgskunst te kunnen beoefenen. We hebben flink wat kinderen en volwassenen kunnen door verwijzen naar HEMA scholen in hun eigen omgeving.

Al met al een geslaagde 2 dagen.
Bedankt voor alle Zwaardkringers die 1 of meerdere dagen kwamen helpen!

 

"Evolutions of Combat" 8&9 September

 Dit evenement, verspreid over 3 weekenden, gaat in op de ongewapende europese vechtkunst. Iets wat in tegenstelling tot algemene kennis, niet is voorbehouden aan Aziatische tradities. Er worden demonstraties en workshops gegeven in tal van traditionele europese vechtkunsten, sommige algemeen bekend anderen nagenoeg vergeten door het grote publiek.
 
Wij zullen het 2e weekend een workshop Glima verzorgen (Worstel vorm die stad uit de tijd van de vikingen en nu de nationale sport van IJsland)
 
Eerste 2 weekenden zijn 2&3 juni (vechten met blote vuist)+ 8&9 September (worstelen)
 
laatste weekend zal gemixte disciplines behandelen.
 
https://www.swarta.be/evolutionsofcombat.html

Demonstratie Koningsdag 2018.

In samenwerking met " Zwaard en volk"
Korvelse weg Tilburg.

Meer dan genoeg interesse uit het publiek en na al die jaren van demonstreren, op Koninginnen dag en Koningsdag, nog steeds mensen die niet weten dat er scholen voor zwaardvechten bestaan in Tilburg.
We hebben er een aantal geintresserde aan over gehouden.
Welkom bij de Zwaardkring!

 


ALV HEMA-bond voorjaar 2018

De komende Algemene Leden Vergadering van de H.E.M.A.-Bond Nederland wordt gehouden op zondag 22 april. De bijeenkomst vindt deze keer plaats op een sfeervolle locatie, namelijk in kasteel Heeswijk, Kasteel 4, 5473 VA te Heeswijk Dinther.

De voorjaars ALV is het moment waarop het bestuur terugblikt op het afgelopen jaar en (financiële) verantwoording aflegt.

De ALV start om 13.30 uur (inloop vanaf 13.00 uur) en eindigt om 16.30 uur. Het is natuurlijk mogelijk het kasteel op eigen gelegenheid te bezoeken. Het is vanaf 11.00 uur geopend en de entree kost 10 euro. Bijwonen van de ALV is natuurlijk gratis!

Op onze facebook pagina zal nog de nodige aandacht worden gegeven aan deze bijeenkomst en komende evenementen. 

Agenda en overige vergaderstukken zijn uiterlijk een week van tevoren te vinden op de website.
 
Graag wil ik alvast de aandacht vestigen op de volgende data:

 • Op 22 juni vindt het symposium "Combat in Context" plaats in Leiden.
 • Op 22 september wordt de eerste instructeursopleidings- en certificeringsdag georganiseerd. 


Groet namens het bestuur,

Dirk Maats
Secretaris


Item in Webmagazine; In de Buurt Eindhoven 

Zomaar in een zaaltje in Woensel zijn acht stoere mannen serieus met zwaarden aan het vechten. Wat is hier aan de hand? Wordt er binnenkort weer een vikingfilm opgenomen in Eindhoven? Hebben we hier te maken met larpers?

 We zien acht mannen in de weer met allerlei middeleeuwse vechtspullen hier in de gymzaal in Mensfoort die er niet bepaald als een kasteel uitziet. Er liggen hier onder andere zwaarden, schilden, speren en messen. Zijn ze zich aan het voorbereiden op een komende oorlog? Het zal wel niet want bijna al hun vechtspullen zijn gemaakt van kunststof. Alle acht de mannen willen graag op het einde van de avond weer heelhuids terug naar vrouw en kinderen.

De zwaardvechtkunst heeft zelfs een Nederlandse bond genaamd H.E.M.A., die we niet moeten verwarren met de Amsterdamse Jip en Janneke-keten. Nee, H.E.M.A. staat voor Historical European Martial Arts. Dus simpel gezegd: vechten met historische wapens. Dat klinkt al een stuk stoerder dan schermen.

Het hele artikel kun je lezen en zien op In de buurt Eindhoven

Fotoshoot op Zwaardkring winterkamp 2018

Op het winterkamp is er de mogelijkheid een professionele (portret) foto te laten maken van jou als krijgskunst- beoefenaar.  Zie bijgevoegde foto's voor voorbeelden.

Zaterdag avond 17 Februari, na de workshops, wordt er een foto studio opgezet waar jij 1 of meerdere professionele foto's kunt laten maken. Je krijgt steeds de keuze uit een aantal foto's waaruit jij de beste kunt kiezen.

We hebben een scherpe prijs bedongen en het kost slechts 5 euro per gekozen foto. De foto wordt  bewerkt en digitaal verbetert en kun je dan naderhand downloaden.

De fotograaf wil graag weten hoeveel interesse er hiervoor is en dus bieden wij de kans om een of meer foto's hier alvast te bestellen/ reserveren

 

 

Nieuwe webshop 

Sinds Januari is er een webshop toegevoegd aan onze website. 

Hier kunnen onze leden voortaan hun clubtenue en andere club items bestellen zoals t- shirts, rashguards, mokken maar ook 2e hands gear! 

Voorlopig is de shop gevuld met restanten van vorige kledingbestellingen en jubileum items, maar binnenkort kan men hier de nieuwe shirts bestellen. We hopen ook dat mensen met 2e hands gear met ons willen samen werken om het hier aan te bieden. dus houd de shop en deze nieuws pagina in de gaten voor meer aanbiedingen!  

Sparren met commentaar.

Voor wie interesse heeft in sparren filmpjes van sparren en analyseren & Leren van filmpjes van sarren bieden we onze leden de gelegenheid om opnames van hun Spar/ wedstrijd filmpjes te laten bewerken.  

voor meer info: www.zwaardkring.nl 

Nieuwe les locatie in Tilburg.

Vanaf Donderdag 5 Januari Zijn de trainingen van de Zwaardkring op een nieuwe locatie in Tilburg. Voortaan kun je voor de reguliere lessen en vrije trainingen te recht in Sport complex de Dongewijk.

Dongewijkdreef 40 5045 NH Tilburg


Ook veranderen de tijden voor zowel de zondag als de donderdag als volgt:

Donderdag van 20:00 tot 22:00 (reguliere trainingen)

Zondag van 12:00 tot 14:00 (vrije training)

De Instructeur voor locatie Tilburg word met ingang van Januari Max van den Ekart. 

De oude locatie word verlaten, en daar mee laten we heilige grond achter ons. Het was de zaal aan de Ringbaan Oost te Tilburg waar van uit de Zwaardkring uit breidde naar de locaties in Veldhoven (later Eindhoven) Den Bosch, en Breda.  Waar de eerste zaal in Berkel- Enschot kan worden gezien als de Geboorte plaats van onze school, was de zaal in Tilburg, aan de Ringbaan Oost, de zaal waar van uit wij uitgroeiden tot een van de grootste scholen van Nederland.  De Nieuwe zaal zit in een Sportcomplex dat bestaat uit 2 kleine zalen en een grote zaal. Naast de mogelijkheid om voortaan evenementen in deze grote zaal(en) te organiseren heeft deze lokatie ook het voordeel van een nabij gelegen busstation en treinstation (Tilburg Reeshof). Het is nu dus makkelijker dan ooit om vanuit een andere stad de trainingen in Tilburg bij te wonen! 

De zaal waar de Zwaardkring voortaan haar trainingen gaat verzorgen heet: 

"Dongewijk 2 Turnzaal"

 

Hieronder wat foto's van de lange geschiedenis die zich op de oude locatie heeft afgespeeld. Van trainen met houten zwaarden, naar trainen met re-enactment wapens zonder contact naar sparren met aangepaste Shinai Beschermd door een samengeraapte uitrusting van andere sporten, naar Nylon spar- zwaarden en een groeiende professionele beschermende uitrusting en uiteindelijk naar sparren met stalen feders beschermd met uitrusting speciaal gemaakt voor deze nieuwe tak van sport, en Max, de nieuwe instructeur. 

2004 Lang geleden toen we nog met houten 'Wasters' trainden,de zaal vloer nog groen was en de kleuren wit en groen!

2008 Daarna kwam het tijdperk van Sparren. Met de introductie van de shinai met parkeerstang.  De kleur werd groen.

2011 Zwart en goud (geel) werden de kleuren van het nieuwe tenue. 

2014 -2016 Met stalen Feders, en speciaal voor HEMA ontworpen uitrusting en de nieuwe blauwe vloer.

2013 Nylon feders maakte sparren makkelijker toegankelijk. De beschermende kleding was een samenraapsel van andere sporten. 

2018. Max als nieuwe instructeur en een nieuwe zaal. 

Algemene ledenvergadering. HEMA bond Nederland

op zondag 19 November was de Zwaardkring gastheer van de algemene ledenvergadering van de Nederlandse HEMA bond. Afgevaardigden van de meeste grote historische zwaardvecht scholen reisden af naar Tilburg om de vergadering bij te wonen. Er was de gelegenheid vragen te stellen en kritische opmerkingen te maken over de Bond en hun beleid. Veel mooie nieuwe initiatieven werden besproken en aangekondigd. De Bond begint grote stappen te maken om de Historische Europese Martial Arts op de kaart te zetten als serieuze krijgskunst en vechtsport. 
Er waren pasjes voor de individuele leden van de scholen. 

De bond is altijd op zoek naar enthousiaste leden die vacatures willen vervullen in de verschillende commissies 

http://www.hemabond.nl/missie/commissies-2/

Verslag H.E.F.F.A.C 2017 te Oegstgeest. 

H.E.F.F.A.C   2017  Het was een leuk evenement dat zeker niet onder deed voor vorige jaargangen. Veel verbroedering en uitwisseling van kennis en inzichten met andere scholen uit de BeNeLux. 

Veel leuke workshops waaronder 2 workshops door instructeurs van de Zwaardkring;  Speervechten volgens Talhoffer door Merlyn Janssen en een workshop over afstand en timing door Max van den Ekart. Dit was Max zijn eerste workshop op een groot internationaal evenement en het was een succes! De workshops van de Zwaarkringinstructeurs werden goed ontvangen.  

Dit jaar mochten de top vechters van de vorige HEFFAC evenementen niet mee doen. Dit om de aanstormende talenten uit te dagen en beginnende zwaardvechters meer kans te bieden op een podiumplaats. Nu was de zwaardkring afgelopen jaren hoflevenancier van toptalent en moesten een flink aantal van onze toernooi vechters deze toernooien aan zich voor bij laten gaan. Ondanks dit wisten toch 8 zwaardkringers zich door de poules fase heen te vechten tot aan de eliminatie ronden.  Ook bij het sabel toernooi (nieuw onderdeel dit jaar) waren een aantal Zwaardkringers die zich van hun beste kant lieten zien en door de poule fase wisten te komen. Als laatste waren er nog de melee games, groepsgevechten waarbij men in teams van 5 ten strijde trok. Bij de melee games was het team "Marskring"  een combinatie van zwaardkrijgers en leden van stichting MARS een team dat geen enkele ronde verloor.  Volgend jaar zal het HEFFAC evenement in Belgie zijn met als gastheer de club Summus Soldani uit Kontich. 

H.E.F.F.A.C 2017 

14&15 oktober
Het Jaarlijkse HEFFAC (Historical European Fighting and Fencing Arts Coalition ) evenement komt er weer aan!  Dit jaarlijks terugkerend evenement is een samenwerking van alle vooraanstaande HEMA scholen in de Benelux. Het is een combinatie van workshops en wedstrijden afgewisseld met lezingen en demonstraties. Het jaarlijkse evenement om andere zwaardvechters te ontmoeten en een kijkje te nemen in"de keuken" van de andere scholen.

Elk jaar word het evenement door een andere school georganiseerd. 

Dit maal wordt het gehouden in Oegstgeest. met HVN als "gastheer"
Studenten en instructeurs van de Zwaardkring zullen af reizen om deel te nemen aan de Workshops en Toernooien. 

Meer informatie hier

inschrijven kan hier

 

Zwaardkring in de spotlight

De Zwaardkring vermeld op www.indebuut.nI tem over sporten in Tilburg. De zwaardkring als voortrekker.

Zomerstop Zwaardkring 2017. 

Gedurende de grote/ bouwvak vakantie zal er in de meeste zalen geen lessen/ training zijn.

Laatste les week is de week van 10 tot 16 Julli
Eerste lesweek is de week van 28 augustus tot 3 september

 

Echter net al voorgaande jaren kun je nog steeds trainen;
in Tilburg zal Max van den Ekart de sleutel beheren en op donderdag avond les/ training verzorgen en op Zondagen de zaal open houden van 13:00 tot 15:00 voor vrije trainingen.

Ook in Eindhoven hebben we de sleutel nu in eigen beheer, we kunnen dus de gehele vakantieperiode door trainen. Echter we zoeken hiervoor nog een sleutelbewaarder die gedurende deze periode de zaal kan openen en sluiten.
als er dus interesse is om in de periode tussen 16 julie en 28 augustus te blijven trainen in Eindhoven? laat je dan horen dan kijken we of we de sleutel kunnen overdragen! -> info@zwaardkring.nl

 

H.E.M.A.-SPECIFIEKE EHBO CURSUS

 

H.E.M.A. is een sport waarbij er met wapens gevochten wordt. Hierbij gebeurt het -jammer genoeg- wel eens dat mensen gewond raken. Vanuit de Algemene Leden Vergadering van de bond kwam daarom de vraag om een H.E.M.A.-specifieke EHBO cursus aan te bieden. Deze cursus is ingericht om dit soort incidenten zo veilig en efficiënte mogelijk op te lossen, op zo’n manier dat de betrokken personen zo min mogelijk klachten overhouden aan het incident.

De bond biedt twee verschillende soorten EHBO cursussen aan. Elke cursus kan enkel bij voldoende aanmeldingen doorgaan. Of dit inderdaad zo is, wordt uiterlijk één week voor de cursus bekend gemaakt.

voor specifieke info kijk hier

 

Inschrijven bij de HEMA BOND

wat & hoe? 

Beste sporters,

Vanaf dit jaar zijn de sporters individueel lid bij de H.E.M.A-bond Nederland. Om de professionalisering van de sport naar een hoger niveau te tillen, willen wij ons aansluiten bij het NOC*NSF. Een van de eisen van het NOC*NSF is dat sporters direct lid zijn van de bond en niet indirect via hun club. Voor meer informatie over de bond en het lidmaatschap verwijzen wij U graag door naar onze website: www.hemabond.nl.

Voor het lidmaatschap innen wij ook de contributie vanaf dit jaar rechtstreeks bij de sporters. Hiertoe vragen wij U om de machtiging, die U hieronder kunt vinden, in te vullen. Een scan met handtekening heeft onze voorkeur; stuur deze digitaal naar: penningmeester@hemabond.nl

Het machtigingsformulier vindt U hier.

Het is ook mogelijk om het formulier te printen en per post te versturen naar:
H.E.M.A.-bond Nederland
t.a.v. K.M. de Bruin, penningmeester
Boeckstaetehof 532
6543 HB Nijmegen.
Hierbij vragen wij U om de brief te versturen via PostNL en niet via alternatieve postbedrijven zoals SANDD en Cycloop. Dit zijn postbedrijven die in deze regio een onbetrouwbare reputatie hebben, waardoor het versturen van gevoelige informatie via een van deze bedrijven een hoger risico heeft.

Voor overige vragen verwijzen wij door naar de FAQ betreffende incasso die U hierkunt vinden. Mocht het daar niet beantwoord zijn, kunt U altijd mailen naar info@hemabond.nl.

Bij voorbaat dank,
//Koen de Bruin
penningmeester H.E.M.A.-bond Nederland

Kasteel Amersoyen middeleeuws bewoond 2017 

Ook dit jaar was de zwaardkring weer aanwezig bij dit mooie re-enactment evenement, georganiseerd door het woud der verwachtingen in samenwerking met stichting Gelders landschap & Kastelen. De Zwaardkring verzorgde demonstraties middeleeuwse krijgskunst en workshops voor bezoekers aan het kasteel. Daarnaast werden historische personages vertolkt en natuurlijk uitleg gegeven aan bezoekers over het meegenomen middeleeuwse wapentuig.  Er was een flinke opkomst vanuit de zwaardkring nu er een nieuwe groep studenten is met interesse voor re-enactment en het verzorgen van demonstraties. de kans om een weekend lang in en rond een kasteel te lopen in middeleeuwse kleding, wapenrusting en sfeer is natuurlijk een mooie buitenkans die zo'n evenement bied aan deelnemers.

Instap toernooi Hernen 21 mei 2017

De tweede editie van het toernooi voor beginners. Het was mooi weer en de wedstrijden konden buiten worden gehouden met het Kasteel van Hernen als achtergrond. Er was veel interesse van het publiek dat naast een mooi kasteel ook werd  getrakteerd op krijgskunst. Een 6 tal leden van de Zwaardkring hebben hun eerste wedstrijdervaringen opgedaan.  Hierna volgde een gezellige BBQ waar de verschillende schollen gebroederlijk aanschoven voor een gezellige afsluiting. 

Wapenpas 2017 Groot succes!

De Eerste editie van de Wapenpas was een groot succes.

Er waren 7 teams, samengesteld uit leden van 6 verschillende scholen uit de Benelux aanwezig. Het evenement verliep netjes volgens schema en alle deelnemers waren zeer te spreken over de insteek en opzet van het toernooi. Er werd gevochten met Messer, zwaard en beukelaar en natuurlijk langzwaard. Naar aanleiding van het succes en de vele positieve reacties hebben we besloten het evenement volgend jaar te herhalen.  We hopen je volgend jaar weer te zien op de wapenpas deel 2. We gaan er alles aan doen om het volgend jaar een nog groter succes te maken! 

Koningsdag Tilburg 2017

Geslaagde demonstraties op koningsdag Tilburg.
Het weer was koud en de meeste mensen gingen naar de binnenstad om (te proberen) de koning van dicht bij te zien. Hoewel de Korvelse weg minder druk was als voorgaande jaren was er, juist nu, meer interesse voor onze demo dan ooit. Bijna alle flyers en folders zijn uitgedeeld, tientallen leuke gesprekken gehad met geïnteresseerden en een 6 tal nieuwe aspirant leden?

Al met al een geslaagde dag demonstreren dus!

Fotoshoot Zwaardkring 

In het weekend van 18 maart was er een fotoshoot bij de zwaardkring. Alle leden mochten me doen en zichzelf laten vereeuwigen voor het nageslacht, de website en toekomstig reclame materiaal.  
het heeft mooie foto's opgeleverd. binnenkort te zien op website en promotiemateriaal 

met dank aan manmetcamera

 

 

Messer-dag bij de zwaardkring

Zondag 12 maart 13:00-17:00
 
Alle HEFFAC leden en HEMA bond leden zijn welkom voor een middag sparren trainen en workshops met messer.
dit keer met de Zwaardkring als gastheer: 
 
Eerste Jan Ligthartschool, Ringbaan Oost 275
Ingang zaal via het schoolplein aan de Javastraat
 

 

Registratie         deWapenpas is geopend. 

Wil jij ook deelnemen aan een uniek toernooi en beleving?

Stel een team samen van vrienden uit jou trainingslocatie of andere scholen en schrijf je in. Een dag lang wedstrijden met Langzwaard, messer of zwaard en beukelaar!
Ga tijdig aan de slag met oefenen en zet als groep een prestatie neer waar je trots op kunt zijn! 

 

Waarom mee doen?

 • Vriendschappelijk en sportief. het is een toernooi waarbij de nadruk ligt op sportiviteit en lol, geen grimmige competitieve sfeer!
 • De kans om met messer of zwaard en beukelaar te vechten in een wedstrijd en je te meten aan anderen die dit willen proberen 
 • Geen eliminaties = Veel gevechten voor je geld. Bij veel toernooien ben je na de poule fase klaar (tenzij je door de poule fase komt)  en zo bestaat een toernooi voor de meesten uit 4a 5 gevechten en dan lig je er uit. Dat is hier niet het geval!  er zijn twee poule fase en geen eliminatie ronden. de winnaars zijn de teams met de beste score aan het einde van het evenement. Het is dus een intensief evenement dat met je team doorstaat en je veel gevechten brengt. 

Bezoek van de Bond deel 1

H.E.M.A bond Nederland  vertegenwoordigers gaan langs bij onze locaties om onze studenten de kans te geven kennis te maken met de bond en vragen te stellen. Natuurlijk worden er ook foto's gemaakt en filmpjes 

 

Zwaardkring op ' Schetssessie 2.0'

Tijdens deze modeltekensessie krijgen we de kans om realistische zwaardvecht poses te tekenen, onder begeleidende toelichting van zwaardvecht instructeur Merlyn Janssen. Vervolgens zal ons vrouwelijk naaktmodel in het 2e deel van de sessie weer in hetzelfde thema poseren. Mis het niet!  Kom je ook, klik dan op ' gaan'! Er is ruimte voor ca. 25 mensen. Na de sessie (16.00) is er weer gelegenheid om je resultaten te bespreken met je medetekenaars. En ongeveer een uurtje later gaan we vaak als groep wat eten in de stad, je bent welkom om mee te gaan (tussen ca.17.30 en 20.00)! De sessie vindt weer plaats in Breda, op Gieterijstraat 8a, vlak bij het station. Vind je het leuk om samen te reizen? Bekijk dan ook even onze carpool/treinpool-topic op hoofdpagina. Entree 15,- en daar is bij inbegrepen: koffie/thee/fris//snacks.

Tot dan!

H.E.M.A. Actie foto van de maand November

Max van de Ekard in actie tegen Federico de uiteindelijke kampioen van Swordfish IX 2016 De worsteling eindigde met een mooie worp van Federeico maar Max heeft uiteindelijk het zwaard op zijn tegenstanders keel.

In tegenstelling tot olympisch schermen mag er bij H.E.M.A. geworsteld worden. Dit zorgt voor heel wat extra spanning en sensatie.
In de volle vaart van het gevecht laat Federico zijn zwaard vallen om over te gaan op een worsteling, hij verliest hierbij echter zijn beschermende handschoen en na de worp ook zijn schermmasker.
De scheidsrechters leggen het gevecht meteen stil om ongelukken te voorkomen.

29 November 2016

Wisselen van trainingsdicipline op locatie eindhoven: Messer wordt Langzwaard

Op dinsdag 29 November gaan we op Locatie Eindhoven wisselen van Discipline We gaan van Messer over op Langzwaard.
 
We zullen gedurende 8 tot 12 maanden het examenprogramma van langzwaard doorlopen. 
De basis van de leer is in dit examenprogramma opgedeeld in 4 graden en 4 examens
 • graad 1Basis bewegingen: houding, hutten en aanvallen
 • graad 2 het initiatief behouden 
 • graad 3 de meesterhauwen
 • Graad 4 vechten op dichte afstand
 
In deze 4 graden worden de 16 basis technieken van Lichtenauer uitgelegd en geoefend
Het is de bedoeling dat je basis technieken van Meester  lichtenhauer op een rustig en beheerst niveau kunt herkennen en uitvoeren.
uiteraard zal er elke les ruimte zijn voor contact en spar oefeningen om de technieken op snelheid en met intentie te kunnen ervaren. Voor gevorderden zal hier de aandacht naar uitgaan, maar het herhalen van de basis is altijd een goed vertrekpunt voor het perfectioneren van de eigen techniek en vorm.  Mogelijk ook een mooi punt om je kunnen te hereiken en de technieken die je niet of weinig gebruikt opnieuw te ontdekken.
 

4,5,6 November 2016

De zwaardkring naar 'Swordfish'

De Zwaardkring reist af naar Zweden voor een van de beroemdste toernooien van De Wereld 'Swordfish' Dit is voor H.E.M.A. beoefenaars wat Wimbledon is voor de tenniswereld. 
Naast een toernooi met de absolute wereldtop van toernooivechters zullen er ook workshops zijn en vele kansen om te sparren en te leren van zwaardvechters uit de gehele wereld. 

https://www.youtube.com/watch?v=-Dvl1sTUcv8

Vijfvoudige podiumplaatsen voor de zwaardkring op het HEFFAC evenement!

 
 

13,14,15 Oktober 2016
HEFFAC 2016 was een mooi evenement dit jaar. En voor de zwaardkring niet zonder succes. E
r waren 3 toernooien Staal, nylon en de melee-games. de zwaardkring was aanwezig op alle erepodia. Voor het staal toernooi Waren we nummer 1,2 en 3!  Met David Grijmans, Luc Goosens en Max van den Ekart als respectievelijke nummers 1,2 en 3.  Bij het Nylon toernooi behaalde Jasper verstappen de 3e plaats. De melee-games werd ook gewonnen door een Team van de zwaardkring.

 
Mooi werk heren!

Voor een aantal zwaardkrijgers was het hun eerste ervaring met dergelijke zwaardvechter evenementen, waarbij de combinatie van verschillende toernooivelden, workshops en lezingen het een geschikt evenement maken voor ervaren en beginnende zwaardvechters. 
 

27 Augustus 2016

Tosca Beuming van de Zwaardkring wint brons EN de medaille voor "beste nieuwkomer"  bij " The Duch Lions Cup" in Utrecht.  Gefeliciteerd namens het bestuur! 


Het is een mooie prijs op een toernooi van hoog niveau en we hopen dat er meer dames zullen volgen die net als Tosca het zwaard opnemen voor sport en vermaak.
 
 
 
 
 
 

5 mei 2016
Nieuwe clubtenue kunnen worden besteld!
Er is een keuze uit een moderne sportvariant en een variant met knipoog naar de middeleeuwen. beiden kosten 45 euro. 
De eerste bestelling gaat deze maand de deur uit 
Dus maak je bestelling voor 1 Juni 2016
stuur een mailtje naar Info@ zwaardkring.nl