Home » Wie zijn wij?

Organisatie

De Zwaardkring is een stichting met als doel:

"Het verspreiden van kennis en kunde met betrekking tot de middeleeuwse krijgskunst."  

In de praktijk betekent dit dat we zwaardvechtlessen verzorgen op verschillende vaste locaties in Brabant. 

 

Workshops/ Evenementen

Naast het verzorgen van lessen, verzorgen wij workshopsdemonstraties en re-enactment voor groepen evenementen of andere gelegenheden.  Neem contact met ons op voor de mogelijkheden. 

 

Lessen / deelname

De eerste twee lessen zijn gratis. 

Momenteel geven wij meerdere dagen per week lessen in Breda, Den Bosch, Eindhoven en Tilburg. Kom gerust een langs en doe mee! Heeft U interesse in deelname aan onze lessen, neem dan contact met ons op.

De Zwaardkring is aangesloten bij de HEFFAC coalitie. Hierin zijn vrijwel alle historische schermkunst scholen van de Benelux verenigd met als doel het uitwisselen van kennis en ervaring. Ook wordt er jaarlijks een groots 2-daags evenement georganiseerd met workshops, demonstraties en toernooien. Daarnaast is de Zwaardkring aangesloten bij de Nederlandse H.E.M.A.- bond. In deze bond zijn vrijwel alle prominente scholen van Nederland verenigd om samen de krijgskunst en de sport naar een hoger niveau te tillen.  


De training
De focus van onze lessen en trainingen ligt bij het hanteren van het Europese langzwaard volgens de middeleeuwse 'Kunst des Fechtens' . A
ndere wapens zoals zwaard en beukelaar, messer, stafwapens, dolk. Daarnaast is er ook aandacht voor ongewapende technieken. Men is altijd welkom om een training vrijblijvend te bezoeken. Ook mag men twee lessen gratis mee trainen om zelf te ontdekken of zwaardvechten iets voor jou is! 

 

Zwaardvechten als sport

Naast het trainen van de krijgskunst, wordt er aandacht besteed aan wedstrijden en sparren.
Met de juiste beschermende uitrusting en de juiste oefenwapens kan men de kunst veilig in de praktijk brengen. Studenten van de Zwaardkring zijn actief in nationale en internationale competities. Er is binnen onze tak van sport veel gelegenheid om naar het buitenland te reizen, workshops en trainingen te volgen en de zwaarden te kruisen met zwaardvechters uit binnen en buitenland

 

De krijgskunst
Bij de Zwaardkring richten wij ons voornamelijk op de krijgskunst van meester Lichtenauer en zijn vele leerlingen. Deze hebben, als meesters in hun eigen recht, het merendeel van de middeleeuwse krijgskunstmanuscripten geschreven. Hun geschriften onthullen een uitgebreide en verfijnde krijgskunst, toegepast op verschillende wapens en situaties. In deze zogenaamde Fechtbucher wordt een eeuwenoude krijgskunst doorgegeven: deze bestaat uit ongewapend vechten en vechten met een verschillende soorten zwaarden, stafwapens en de dolk. De Zwaardkring richt zich met name op het Langzwaard maar andere wapens en wapencombinaties komen regelmatig aan bod.

Wil je een actueel beeld krijgen van onze activiteiten dan bezoek dan de 'Nieuws' pagina van deze website