Wie zijn wij?

Organisatie en doel

De Zwaardkring is een stichting met als doel:

"Het verspreiden van kennis en kunde met betrekking tot de middeleeuwse krijgskunst."  

In de praktijk betekent dit dat we zwaardvechtlessen verzorgen op verschillende vaste locaties in de provincie Noord-Brabant.

Bij de Zwaardkring richten wij ons voornamelijk op de krijgskunst van meester Lichtenauer en zijn vele leerlingen. Deze hebben, als meesters in hun eigen recht, het merendeel van de middeleeuwse krijgskunstmanuscripten geschreven. Hun geschriften onthullen een uitgebreide en verfijnde krijgskunst, toegepast op verschillende wapens en situaties. In deze zogenaamde Fechtbucher wordt een eeuwenoude krijgskunst doorgegeven: deze bestaat uit ongewapend vechten en vechten met verschillende soorten zwaarden, stafwapens en de dolk.

De Zwaardkring richt zich met name op het langzwaard maar andere wapens en wapencombinaties komen regelmatig aan bod.

Zwaardvechten als sport

Naast het trainen van de krijgskunst, wordt er aandacht besteed aan wedstrijden en sparren.
Met de juiste beschermende uitrusting en de juiste oefenwapens kun je de kunst veilig in de praktijk brengen. Studenten van de Zwaardkring doen mee aan nationale en internationale competities en slepen geregeld prijzen in de wacht. Er is binnen onze tak van sport veel gelegenheid om naar het buitenland te reizen, workshops en trainingen te volgen en de zwaarden te kruisen met vechters uit binnen en buitenland

Trainingen

De focus van onze lessen en trainingen ligt bij het hanteren van het Europese langzwaard volgens de middeleeuwse 'Kunst des Fechtens' . Andere wapens zoals zwaard en beukelaar, messer, stafwapens, dolk. Daarnaast is er ook aandacht voor ongewapende technieken. Men is altijd welkom om een training vrijblijvend te bezoeken. Ook mag men twee lessen gratis mee trainen om zelf te ontdekken of zwaardvechten iets voor jou is! 

Meedoen?

De eerste twee lessen zijn gratis. 

Wij geven meerdere dagen per week lessen in Breda, Den Bosch, Eindhoven en Tilburg. Kom gerust eens langs en doe mee! Heb je interesse in deelname aan onze lessen, neem dan contact met ons op.

Workshops en evenementen

Naast het verzorgen van lessen, verzorgen wij workshopsdemonstraties en re-enactment tijdens evenementen of andere gelegenheden. Neem contact met ons op voor de mogelijkheden. 

De Nederlandse H.E.M.A-bond

De Zwaardkring aangesloten bij de Nederlandse H.E.M.A.-bond. In deze bond zijn vrijwel alle zwaardvechtscholen van Nederland verenigd om samen de krijgskunst en de sport naar een hoger niveau te tillen.  

 

Wil je een actueel beeld krijgen van onze activiteiten dan bezoek dan onze nieuwspagina!