Vertrouwenscontactpersoon

Onze sport groeit op allerlei vlakken. Van beoefenaars tot organisatie. Door de toename aan deelnemers aan onze sport, kruisen meer en meer mensen elkaar rondom sportactiviteiten. Aan deze vooruitgang zit een keerzijde; conflict. Om je te helpen met conflicten of erger te voorkomen, raden we je aan contact op te nemen met onze vertrouwenscontactpersonen.

 

Wanneer zoek je contact? 

Kort gezegd: elke situatie waardoor jij met iemand wil praten die zonder oordeel naar je luistert, is een reden om naar de vertrouwenscontactpersoon toe te gaan. Maar ook voor gevorderde situaties kun je contact opnemen, zoals bijvoorbeeld: 

 

  • Pestgedrag 
  • Discriminatie 
  • Intimidatie 
  • Agressie en ongepast geweld 
  • Seksuele intimidatie 
  • Seksueel overschrijdend gedrag 

 

Het stappenplan 

Een conflict kent altijd meer dan één partij. De vertrouwenscontactpersoon / vertrouwenspersoon staat voor iedereen open en helpt mee om de beste oplossing te vinden. Daarvoor zijn verschillende mogelijkheden die zo laagdrempelig mogelijk zijn en gericht zijn op snelle opvolging, welke we graag hieronder toelichten. Mocht je situatie in een stadium zijn waarbij een eerdere stap geen optie meer is? Voel je dan vrij om deze over te slaan en de stap te maken die toepasbaar is. 

 

Stap 1: Ga samen in gesprek over het conflict 

De meest positieve uitkomst is dat de betrokken partijen het conflict onder elkaar binnen aanzienbare tijd oplossen. Deze stap werkt in de meeste gevallen waarbij een van de partijen er zich niet van bewust was wat er bij de ander speelde. 

 

Stap 2: Bespreek het conflict samen met je instructeur 

Mocht je er een op een niet aan uit komen, of het lastig vinden om deze stap te zetten, kun je altijd het conflict bespreken met je instructeur. 

 

Stap 3: Bespreek het conflict samen met een bestuurslid 

Kom je er met je instructeur niet aan uit, is er geen verbetering in de situatie of heb je juist een conflict met je instructeur? Spreek dan een bestuurslid aan. Die staat verder van het conflict af en kan eventuele vervolgstappen onderzoeken en voorstellen. 

 

Stap 4: Neem contact op met onze vertrouwenscontactpersonen 

De vertrouwenscontactpersonen zijn er om jou te helpen het conflict op te lossen. Je kan ze altijd aanspreken als het conflict zover gevorderd is dat je geen andere opties ziet, of als alle andere opties niet hebben gewerkt. 

 

Stap 5: Neem contact op met de vertrouwenscontactpersonen van de H.E.M.A-bond Nederland 

Is je conflict te groot of valt deze buiten de club? De vertrouwenscontactpersonen kunnen je dan vragen je situatie aan te kaarten bij de vertrouwenscontactpersonen van de H.E.M.A.-bond Nederland. 

 

De stappen zoals we hierboven hebben beschreven vormen een richtlijn voor je opties bij een conflict. Ieder conflict is echter anders en heeft andere oplossingen of vervolgstappen nodig. Neem de stappen die voor jou prettig zijn en waar je je het meest op je gemak bij voelt. 

 

Ieder conflict verdient serieuze aandacht. Zelfs al heb je mensen in je omgeving om raad gevraagd en vertellen ze je dat er niets aan de hand is, kan een vertrouwenscontactpersoon je alsnog helpen. Liever contact waarna je je berust in de situatie, dan dat je blijft rondlopen met twijfels en onzekerheid. 

We stellen onze vertrouwenscontactpersonen graag aan je voor. Dan weet je wie je kan aanspreken. Heb je liever dat specifiek een van de vertrouwenscontactpersonen je bericht behandelt? Laat het dan duidelijk weten in het onderwerp van je bericht. 


Sylvia Veldkamp

Vertrouwenspersoon 

Contact: vcp@dezwaardkring.nl

Natuurlijk heb ik iets met zwaardvechten. Ik doe het dan ook al meer dan 15 jaar. Ik houd niet van wedstrijden (ook buiten het zwaardvechten om niet) maar vind het heerlijk om te sparren. Jarenlang heb ik ook als zwaardvechter op re-enactment battles gestaan. Middeleeuwen en zwaardvechten zijn hobby en beroep. Ons eigen huis staat er vol mee, we hebben er een winkel in, we hebben een muziekgroep waarin ik draailier speel, met name middeleeuws repertoire maar ook tot rock/metal. Ik vind het erg belangrijk dat mensen respectvol met elkaar omgaan. Als eindgesprek voor mijn hbo-opleiding had ik dan ook gekozen voor het onderwerp respect, omdat ik in mijn stage daar soms minder goede gevallen van tegenkwam. Dit kan bewust gebeuren maar ook onbewust, in beide gevallen vervelend voor de andere partij.
Het kan zijn dat je een situatie vervelend vindt, maar eigenlijk niet wil dat er op dat moment iets mee gedaan wordt, om welke reden dan ook. Zelfs kan het zijn dat je je liever gewoon helemaal terug trekt uit die situatie. Toch is het belangrijk dit in ieder geval te melden, misschien ben jij namelijk niet de enige. Het is belangrijk te weten dat er iets leeft. Zodat een structureel onprettige situatie niet blijft bestaan, ook niet voor anderen. Dus schroom niet om mij als vertrouwenspersoon te mailen, appen, of persoonlijk aan te spreken.