We gaan weer beginnen!

Gepubliceerd op 21 mei 2021 om 18:50

Omdat de corona-maatregelen rond sporten zijn versoepeld, gaan ook wij bij de Zwaardkring weer beginnen! Vanaf maandag 24 mei 2021 starten onze lessen weer. Voor iedere les moet je je van tevoren inschrijven.

Dit houdt in:

 • Dinsdag van 19:30 - 21:30 uur les in Eindhoven
 • Dinsdag van 20.00 - 22.00 uur les in Breda
 • Donderdag van 20:00 - 22:00 uur les in Tilburg
 • Vrijdag van 18:30 - 20:30 uur les in ‘s-Hertogenbosch
 • Zondag van 10:30 - 12:30 vrije training in Tilburg

Update 21 juli: Contact is weer toegestaan. Maximaal 50 deelnemers per locatie kunnen meedoen. Het is ook weer mogelijk om gratis twee vrijblijvende proeflessen te volgen op een van onze vier locaties. Stuur wel even een mailtje naar info@zwaardkring.nl en vermeld op welke locatie je wilt mee trainen.

...en dit zijn de regels:

Elke locatie houdt wat betreft ruimte en wapendiscipline rekening met de geldende corona-regels. Alle locaties zullen in elk geval de volgende maatregelen hanteren:

 • Om te weten hoeveel deelnemers er per locatie zijn en omdat het verplicht is te reserveren, is er een inschrijflijst. Wanneer je wilt deelnemen aan een les, moet je je van te voren inschrijven. De inschrijflijst sluit een dag van tevoren.
 • Indien je verkouden bent, hoofdpijn hebt of last hebt van de andere verschijnselen die voorkomen bij Covid-19, zal de instructeur je de toegang tot de les weigeren. We checken actief de gezondheid van de deelnemers!
 • Wapencontact is toegestaan.
 • Indien je gebruik wilt maken van het kernmateriaal van de Zwaardkring, geef dit dan van te voren aan. Deze materialen worden voor én na gebruik ontsmet.
 • Het is niet toegestaan om onderling spullen uit te wisselen.
 • De Zwaardkring zorgt dat er bij binnenkomst desinfectie aanwezig is. Maak je handen schoon bij binnenkomst en verlaten van het gebouw.
 • Bij het betreden en verlaten van de gymzaal is het verplicht om een mondkapje te dragen.

Nieuwe lessen

Omdat we allemaal het zwaardvechten ontzettend hebben gemist, hebben de instructeurs ontzettend gave lessen bedacht. Lees hieronder meer informatie over de locaties en de lessen die ze geven.


EINDHOVEN: Montante

Dinsdag 19.30 - 21.30 uur

Gymzaal van het Antoon Schellenscollege

Hendrik staatslaan 56, Eindhoven

 

Montante, ook wel Spadone, Greatsword of Bidenhander genoemd, is een manshoog zwaard (1,5 tot 2 meter lang) dat van de 15 tot de 17e eeuw werd gebruikt.

Het wapen werd ingezet om een nauwe passage te verdedigen zoals een poort,  straat of het dek van een schip of stadsmuur, maar ook om een persoon of vaandel te verdedigen.

Het wapen werd hoofdzakelijk gehanteerd door een variatie aan slag- en steekcombinaties te maken in een vloeiend en gevarieerd patroon, met als doel iedereen op afstand te houden of weg te drijven.

Dit maakte het wapen ideaal om een locatie of persoon te beveiligen. We gaan de technieken of 'regels' van Meester Godinho bestuderen. 

Je kunt je eigen Spadone of Bidenhander  meenemen, maar de technieken zijn ook te beoefenen met een stafwapen, feder of tweehandige strijdvlegel. Er zijn een drietal leenwapens beschikbaar.

Aangezien we bij het beoefenen van deze discipline geen oefeningen doen met fysiek contact of sparren, heb je geen sparuitrusting nodig, Lichte handschoenen en een schermmasker zijn wel nodig!

We oefenen buiten en bij extreem weer is er een aangepaste training in de aangrenzende gymzaal.


BREDA: lange speer

Dinsdag 20.00 - 22.00 uur

Sportzaal aan de Archimedesstraat 4, Breda

Let op: t/m 24 augustus training in sportzaal De Scharen aan de Topaasstraat 13, Breda.

 

In Breda gaan we aan de slag met de lange speer volgens Joachim Meyer (ca. 1537 - 1571).

Het zal hierbij gaan om oefeningen in een duelsituatie. Er wordt niet in formatie gevochten.

Er is gekozen voor de lange speer/piek zodat er sparoefeningen mogelijk zijn en 1,5 meter afstand gegarandeerd wordt. Maar ook technische oefeningen zonder sparuitrusting komen aan bod.

Mocht de situatie dit toestaan kan er ook worden lesgegeven in het Nederlands sabelschermen volgen Christiaan Siebenhaar.


TILBURG: langzwaard & vrije training

Donderdag 20.00-22.00 uur (langzwaard)

Turnzaal van sporthal Dongewijk

Dongewijkdreef 40, Tilburg

 

Zondag 10.30-12.30 uur

(vrije training)

Sportcomplex Drieburcht, Tilburg

We gaan weer het stof afblazen van het langzwaard. Meesterhouwen, basisslagen, afstand, houding en voetenwerk zullen de komende weken centraal staan. Aangezien jullie vast allemaal vergeten zijn wat houding is, gaan we het brein weer even opfrissen!


'S-HERTOGENBOSCH: langzwaard, Fiore

Vrijdag 18.30 - 20.30 uur

Sportzaal Haren, Donk en Reit

Ploossche Hof 85, 's-Hertogenbosch

 

In Den Bosch zijn we al een tijdje bezig met het manuscript van Fiore dei Liberi's geïllustreerde vechtboek, te weten FLOS DUELLATORUM en FIOR DI BATTAGLIA uit 1410. Hierin wordt een breed scala aan technieken beschreven zoals lang- en kort zwaard, mes, harnasvechten en ongewapend vechten. Juist doordat Fiore zo breed is qua aanbod en disciplines, is het een interessante, all round-uitdaging om het te leren. Welke houding past nu bij welke actie, en hoe verhoudt zich dat in vergelijking met de Duitse meesters. En dat maakt het spannend.