--English below--

Het schema; Het zijn de tijden en degene die de workshops geven, als je wilt weten welke workshop ze geven kijk dan op onze website. Daar staat, bijna, alle workshops al online.

En natuurlijk zoals bij alle dingen die iemand probeert te plannen: Dit is de planning die we nu hebben maar die kan(gaat) nog aangepast worden.

Tot vrijdag!

--English--

After many request we finally have the schedule for this weekend. It are the times and people who are giving the workshops. the subject you can find on our website. There are almost all workshops already online.

And as always with schedules: this is the schedule we have now and might(will) be subject to change

See you Friday! Activiteiten  Workshops en lezingen 

- Veelvoud aan workshops door verschillende instructeurs ( meer info volgt hieronder)

 1. Klewang & Karabijn
 2. Mordaxt Paulus Hector Mair
 3. coaching voor wedstrijden
 4. trainen voor wedstrijden
 5. Hellebaard
 6. ongewapende zelfverdediging 
 7. Bajonet schermen
 8. Messer
 9. Piek formatie drills
 10. langzwaard
 11. ringen am swert
 12. messer; henger & winden
 13. Bayonet schermen
 14. Durchwechselen
 15. Druk
 16. Werken met het vrouwenlichaam in HEMA
 17. Fuhlen en het Sprechfenster

 18. Ansetzen

 19. Jury trainen tijdens het sparren                                                                                                                                                          -

 

- Vrij sparren

- Heimdall Challenge; Multiple weapons sparring games

- Piek formatie drills

- Archery tag

- Fotoshoot op Zwaardkring winterkamp 2019 Zaterdag avond (na de workshops)

Net als afgelopen jaar hebben we ook weer een fotograaf die langskomt. En net als vorig jaar is dat Man met Camera ofwel Andress Kools.

Als één van de oprichters ben ik verweven met de geschiedenis van De Zwaardkring. Als voorzitter en instructeur was ik bijna 10 jaar actief, tot de gevolgen van een drievoudige hernia het mij onmogelijk maakten om nog les te geven op het niveau dat leerlingen mogen verwachten.
Merlyn heeft als voorzitter De Zwaardkring opnieuw richting gegeven en ik ben er nog graag bij. Meestal als fotograaf, mijn huidige beroep. Op de laatste dag van het Winterkamp zal ik weer fotograferend aanwezig zijn en de gelegenheid bieden om een portret te laten maken. De portretten van Winterkamp-instructeurs Sander, Merlyn, Tosca en Martin op deze pagina zijn eerder door mij gemaakt.

 

 

Je zult snel op onze webshop deze nog kunnen reserveren. Afrekenen bij het nemen van de foto.

Mocht je er al een willen reserveren stuur dan een bericht naar Max van den Ekart via facebook.

De workshops van het Zwaardkringwinterkamp 2019

 

Sommige instructeurs op het winterkamp zijn instructeurs bij bestaande scholen, andere zijn onderdeel van een studiegroep of geven op persoonlijke noot een workshop of training als een zogenaamde 'Free scholar'

 

Arto Fama

 

Zwaard en steen

 

Magische Mysterie workshop! Hunting unicorns,,, of iets ander? 

 

We weten nog niet wat Arto gaat doen... we hebben zijn workshop omschrijving nog niet binnen. Maar hij komt wel en gaat workshops geven. En het wordt vast fantastisch en helemaal de moeite waard!

We hebben nog 26 uur te gaan dus het is nu nog lekker mysterieus, maar het wordt vast iets magisch en onmisbaars voor jou zwaarvechtkunst! wie houd er nu niet van een beetje mysterie?  
 

Maarten van der Auwera

 

Sumus Soldani

 

"ansetzen"

 

 

 

 

 

De workshop zal gaan over "ansetzen" waar we gaan aanvallen met een goed getimde steek. We zullen beginnen met de biomechanica van de steek. Vervolgens zullen we kijken wat we gaan doen als het fout gaat en tot slot hoe we een situatie kunn creëren waarin we kunnen ansetzen

De workshop is beginnersvriendelijk en gericht op alle niveaus. De minumum gear is een langzwaard, masker, throat guard, lichte handschoenen en een chest protector. Hoe meer gear hoe meer plezier!

 

Maarten van der Auwera
Ik beoefen HEMA since 2015 bij Sumus Soldani en ik ben officieel trainer sinse 2018. Op internationale evenementen help Ik Davy vaak met workshops en op het meest prestigieuze evenement: "de bunny bash" heb ik zelf een workshop mogen geven. Ook heb ik in verschillende toernooien goed gepresteerd de laatste tijd waaronder het winnen van sommige kleinere toernooien en het verslaan van Max van den Ekart op het DLC

 

--English--
The last two workshops for the event.

First of, the workshop from Maarten van der Auwera.
I have been practicing HEMA since 2015 at Sumus Soldani and I officially became a trainer in 2018. On international events, I have helped in Davy's workshops on many occasions and I have given a workshop on the most prestigious event in the whole world "Bunny Bash" last year. On the tournament scene, I recently started winning smaller tournaments and I beat Max Van den Eckart on the DLC.

The workshop will handle "ansetzen", where you attack with a well-timed thrust. We will start with the biomechanics of the thrust, handle what to do when things go wrong to then look at how to create the situation to use ansetzen.
The workshop is beginner friendly and is aimed at all levels. The minimum gear requirements are a longsword, a mask, a throat protector, light gloves and a chest protector. If you want to enjoy it to the fullest, make sure to bring as much protection as possible. See you there.

Cem Ates

 

zwaard en steen

 

Jury trainen tijdens het sparren

 

 

 

 

 

Toernooien zijn afhankelijk van (goede) juryleden. Vechters kunnen een naar gevoel hebben als hun hits niet goed gezien worden. De juryleden moeten getraind worden zodat zij beter het gevecht kunnen jureren en de vechters een beter gevoel krijgen.
Maar wat moet een jurylid kunnen? En hoe train je dit?
Tijdens deze workshop gaan we kijken hoe je mensen kunt trainen om te jureren tijdens het sparren.

 

Cem Ates en ik ben instructeur bij Zwaard & Steen. Daarnaast ben ik voorzitter van de arbitrage commissie van de HEMA bond. Ik doe nu ongeveer 4 jaar aan jurytrainingen en ik probeer zoveel mogelijk mensen enthousiast te maken voor het jureren en scheidsrechteren.

 

--English--

Cem Ates.
My name is Cem Ates and I am an instructor at "zwaard en steen". Besides that, I am the chairman of the Arbitration Committee of the Dutch HEMA League. I have been doing 4 years of judge training and I am trying to make as many people excited for judging and refereeing.

Judge training while sparring.
Tournaments depend on (good)judges. Fighters can have a sour event if their hits aren't spotted well. Judges must be trained so that they can better judge the fights and fencers may have a better event because of it.
But what should a judge be able to do? And how do you train this? During this workshop, we are going to learn how to train people to judge.

Judges ofcourse dont need gear but we do need people who are going to spar against eachother.

 

Karin Verelst

 

HSK De Vagant

 

 "Werken met het vrouwenlichaam in HEMA"

 

 

Thema: Deze workshop is voor trainers en gevorderde vechters bedoeld, zowel mannen als vrouwen. De bedoeling is trainers en begeleiders te attenderen op een specifieke problematiek voor vrouwelijke athleten, en een toolbox aan te reiken om ermee om te gaan. Het is een op de trainingspractijk gericht programma, met een aantal voorbeelden uit en toepassingen in voornamelijk het ongewapende gevecht, maar met ook uitbreidingen naar Langzwaard.

Benodigdheden: we werken op de worstelmat, dus geen, of aangepast schoeisel. Houten dolk. Masker, handschoenen, keelbescherming en langzwaard. Heren: uw toque niet vergeten als ge uw kindergeld niet wilt kwijtspelen. En (iedereen) uw goed humeur!

Bio: Karin Verelst beoefent HEMA sinds 2008, toen ze begon te trainen bij SwArta. Verder bokst ze en beoefent Systema. Na een decennium werken aan langzwaard, dolk en worstelen onder begeleiding van Alwin Goethals startte ze dit jaar haar eigen club, de Historische Schermkring De Vagant, aan de Vrije Universiteit Brussel. Ze is stichtend voorzitster van de Belgische HEMA-Federatie en medeoprichtster van een andere Brusselse HEMA-groep, Via Bruxellensis. Ook op het vlak van historisch HEMA-onderzoek is zij actief. Karin geeft internationale workshops die vooral rond het close combat-aspect van HEMA draaien: de Italiaanse korte stok, middeleeuws worstelen met toepassingen in self defence, etc. Sind een jaar houdt ze zich als instructeur ook bezig met de specifieke physieke (en mentale) problemen die vrouwen die HEMA/krijgskunst willen gaan beoefenen tegenkomen, en hoe daarmee practisch om te gaan in de normale (gemengde) trainingscontext. Daarover gaat ook deze workshop.

Petra Westveer

 

Zwaard & Steen

 

Fuhlen en het Sprechfenster

 

 

 

Fuhlen is een essentieel onderdeel in langzwaard volgens Liechtenauer. Het geeft je de informatie om Indes de juiste actie te kiezen, en is de sleutel tot de ware kunst. Maar het is lastig om dit te leren toepassen in je gevechten.

In deze workshop gaan we aan de slag met oefeningen om je gevoel voor Fuhlen te versterken. Daarnaast gaan we kijken hoe je het Sprechfenster kan gebruiken als een manier om ruimte te maken voor Fuhlen in het gevecht.
We sluiten af met een rondje sparren om de principes in de praktijk uit te proberen.

De focus ligt op de principes en er worden geen ingewikkelde technieken gebruikt. Dus ook geschikt voor iedereen die de meest basale bewegingen in langzwaard een beetje onder de knie heeft: stappen, slaan, steken en winden.

Benodigde gear: feder, masker, kraag
Voor de afsluitende sparronde in ieder geval ook handschoenen, en wat je verder aan wil afhankelijk van de intensiteit waarop je wil sparren.

Petra is ruim 12 jaar geleden begonnen met trainen bij Zwaard & Steen, en daar sinds 2013 instructeur. "De focus van onze club ligt bij Liechtenauer langzwaard. Mijn interesse ligt bij het bestuderen van de bronteksten en het achterhalen van de onderliggende principes en structuren. Daarbij vind ik het leuk om dit te vertalen naar praktische toepassingen waarmee je de principes duidelijk(er) kan maken voor anderen."

Matthys Kool

 

HVN

"you want to Wechsel my what?"

 

 

 

 

Workshop over Durchwechseln volgens Jude Lew. We gaan kijken naar een aantral verschillende applicaties van "Durchwechseln".

minimum gear: Masker, (lichte) handschoenen, keelbeschermer.
extra: borstplaat, schermjas.

Matthys (Ties) Kool is in 2003 begonnen met HEMA bij de AMEK. In 2015 heeft hij de HVN, Historisch Vrijvechten Nederland, opgericht. Matthys heeft in de loop der jaren aan veel verschillende toernooien meegevochten en behaalde daar goede resultaten. Daarnaast geeft hij internationaal workshops en helpt met de organisatie en management van een aantal grote evenementen. Matthys richt zich voornamelijk op het Duitse langzwaard en Nederlands militair sabel maar ook worstelen en dolk vechten doet hij graag.

Tosca Beuming

 

De Zwaardkring

Het principe; "druk"

 

 

In deze workshop gaan we de verschillende mogelijkheden van druk gebruiken om zo controle over het gevecht te krijgen.

 

Minimum gear: Masker, handschoenen, keelbescherming, schermjas.

Tosca is begonnen met HEMA bij AMEK en na een lange pauze is ze begonnen met trainen bij de Zwaardkring. Sinds 1 jaar helpt ze hier ook bij de lessen als les assistent. Dit jaar is ze ook begonnen met het geven van workshops waarbij dit haar tweede workshop wordt op een HEMA evenement. In de paar jaar dat Tosca weer begonnen is met HEMA heeft ze al aan verschillende toernooien meegedaan en dat met groot succes. Naast dat ze HEMA doet is ze ook fysiotherapeut waarbij ze technieken en manieren van training uit de fysiotherapie toepast in de trainingen bij de Zwaardkring.

 

Oskar ter Mors

HVN / HSSV Ludolph van Ceulen

 

"Henger and Windingen" 

Messer according to Lecküchner

Vyer seyn der hengen,
Dar auß ler hew stich schnydt erkennen,
Yn allem gefertt,
Leger weych oder hertt.

 

This short verse describes the use of the hangings and windings in messer and I feel that this small part of Johannes Lecküchner's manuscript is far more important than is often assumed. Ultimately in messer fencing, most actions that are not wrestling fit somewhere in the system of the windings. In this workshop, we will therefore try to understand the art of the long knife from principles, rather than individual techniques. Participants will learn to recognise that Lecküchner often supplies simple solutions to many different problems and use timing, distance and proper posture to their advantage in fencing.

 

Requirements:
Don't forget to bring a mask, a throat guard and light gloves. A limited number of loaner messers will be available, but bring your own if you have one.

 

Oskar ter Mors has been doing HEMA since 2009, seeking a past-time that would unite his love of history and his wish to learn martial arts. Since then, things have gotten somewhat out of hand, as Oskar nowadays spends most of his time fighting with swords or thinking about fighting with swords. His HEMA experience encompasses teaching, research and competing, as he believes that all of these are important for becoming a good martial artist. Although he practices multiple weapons and systems, he is most at home when wielding a longsword or langes messer.

Peter Frank

Die Freifechter in Köln

 

"Bayonet fencing|"

according to the VOVBW

 

 

 

 

 

In my workshop I want to introduce the participants to fencing with the carbine and bayonet after the VOVBW. We will cover the basics such as holding the carbine, attacks and parries and go through some simple partner exercises top put it all into practice. Time allowing, we will also have a look at how all of this translates from carbine vs carbine to something like carbine vs sabre or other weapons.

 

Gear requirements:

Good gloves, throat protection and gloves are a must, the rest is optional.

 

Peter has been practising historical fencing since 2009 and a trainer at Die Freifechter in Cologne since 2011. He mostly focused on British military fencing in general, and The Art of Defence by C. Roworth, of which he has published a transcript through the Freelance Academy press in 2017. Other than British military fencing, Peter is also interested in fencing with the rapier, Messer, Klewang and bayonet-fencing with carbine and rifle.

Martin de Jong

Free scollar

'Klewang & Karabijn'

 

 

 

 

 

In deze workshop krijgen we een introductie in het schermen met de klewang en de karabijn zoals werd geleerd in het KNIL en Koninklijk Leger van voor de 2e wereldoorlog. We gaan jullie de basisposities en bewegingen leren, het hanteren en gebruiken van de karabijn en natuurlijk ook de klewang. Dat zullen we doen in solo-oefeningen maar ook in partner-oefeningen. Mocht er nog tijd over zijn dan kunnen we kijken hoe we het geleerde in praktijk kunnen brengen tegen gelijkbewapende schermers of schermers met een ander wapen naar context.

 

Martin beoefent en bestudeert HEMA als sport- en showvechter sinds 2015.
Daarvoor was hij jaren als veldvoetballer en een aantal jaren als bokser actief geweest met interesses en uitstapjes in andere martial arts. Als showvechter bij Bataille heeft hij inmiddels een aantal vechtshows onder zijn zwaardriem zitten.
Net als de meesten begon hij met langzwaard, maar zijn interesse werd al gauw getrokken door eenhandige wapenstijlen.

Merlyn Janssen

Zwaardkring

' Mair's Mordaxt' 

 

 

 

In deze workshop gaan we aan de slag met de strijdbijl zoals omschreven door Paulus Hector Mair. Het is een vreemd wapen; korter dan de Hellebaard uit oudere Duitse manuscripten. Het heeft een lengte die meer overeenkomt met de Deense staakbijl of andere korte stafwapens. Wapens van dit formaat en dimensie worden zelden vermeld in de Duitse middeleeuwse vechtboeken, maar ze worden veelvuldig afgebeeld in middeleeuwse manuscripten.In deze workshop gaan we wat stukken doornemen en technieken en hun toepassingen. Het zal duidelijk worden dat het een kenmerkelijk ander wapen is dan de hellebaard en de gewoonlijk langere paalbijl.

Benodigdheden:

Scherm masker, plastron, (lichte) spar handschoenen. 

 

Merlyn is een van de eerste zwaardvechtinstructeurs in Nederland. Als een van de oprichters van de Zwaardkring heeft hij veel van de verschillende fase's van HEMA meegekregen. Merlyn doet zelf veel onderzoek naar verschillende wapens waaronder: messer, zwaard en beukelaar en zijn nieuwste intresse strijdbijl. Hier zal ook zijn workshop over gaan!

Michel Rensen

Zwaard & Steen

'armchair swordfighters' 

 

 

 

Michel zal een workshop geven over armchair swordfighters. Dit zal gaan over hoe je effectief je vechter kunt coachen.

 

Michel Rensen is in 2013 begonnen met trainen bij Zwaard & Steen, en iets meer dan een jaar later begon hij met het traject om instructeur te worden. Dat traject is ongeveer een jaar daarna afgerond en hij geeft nu elke week les op de locatie in Rotterdam.

Behalve lesgeven bij Zwaard & Steen, geeft hij ook met enige regelmaat workshops op evenementen in binnen- en buitenland. Daarnaast vindt hij het ook erg leuk om mee te doen aan toernooien.

Robin Marx.

Invirtus

'redbull geeft je vleugels'

 

 

 

 

 

Deze workshop geeft je een stappenplan voor spar- of toernooigevechten.

 

Robin traint al 5 jaar bij Invirtus en geeft sinds 2 jaar introductielessen aan studenten in Hasselt. Hij is vooral bezig met langzwaard volgens Fiore en Liechtenhauer, maar heeft een gezonde nieuwsgierigheid naar Meyer. Dit is zijn eerste workshop op een groter event (please be gentle). In het dagelijks leven werkt hij aan een doctoraat in de computerwetenschappen.

 

Alan Spaenjaers

 Sint Michielsgilde

 

"Hooked on Hallberd"

 

 

 


Laten we toegeven, de echte koningin der wapens is de hellebaard. Sierlijk in bouw. Een staf met een bijlblad, een haak en een punt. Verfijnd in haar bewegingen: stoten, houwen, trekken, breken.
Tijdens deze workshop zetten we onze eerste stappen in de nobele kunst van het schermen met hellebaard. We verdiepen ons in het voetenwerk, de specifieke wijze van bewegen, behandelen enkele kardinale technieken en gaan hier mee aan de slag in diverse oefeningen zodat je een klare kijk krijgt in de mogelijkheden van dit specifieke wapen.

Benodigdheden;
Masker en lichte handschoenen zijn optioneel.


De workshop wordt gegeven door Alan Spaenjaers, stichter en hoofdinstructeur bij de Sint Michielsgilde. Zijn primaire wapeninteresses zijn langzwaard en rapier volgens Joachim Meyer, de voorbije drie jaar verdiepte hij zich meer in het schermen met staf en hellebaard.

Jem Burke

Invirtus

"Medieval Masters in Modern Self-defence"

 

 

 

 

Workshop: "Medieval Masters in Modern Self-defence"
In mijn workshop zullen we een mix van worstel/ongewapende technieken behandelen. HEMA technieken, gecombineerd met allerlei niet-HEMA elementen. We zullen technieken aanleren die recht uit de manuscripten komen, maar vaak vanuit een andere beginsituatie of aanval. De focus ligt op het zelfverdedigingsaspect, op een directe, praktische (en vrij brutale) manier!

Benodigdheden; 
Alle levels welkom, geen materiaal nodig tenzij kruisbescherming (tok).

 

hoofdinstructeur van Invirtus, een Belgische HEMA-vereniging opgericht is in 2013. We focussen vooral op langzwaard, maar ook dolk en ongewapend/worstelen. Ik doe als sinds mijn 16e aan HEMA, ondertussen 12 jaar, en geef sinds 5-6 jaar les.
In mijn lesgeven probeer ik altijd, naast de historische context, veel aandacht te besteden aan de pure efficiëntie. Martial Arts niet alleen als sport, maar ook echt als zelfverdediging. Omdat ik zelf ook veel aan andere gevechtsporten doe en heb gedaan ( Wushu, Kung fu, Muay Thai, Jeet kune do, Capoeira, BJJ, self-defence, Kali/escrima/silat, Wing Chun), vergelijk en combineer ik graag technieken uit allerlei gevechtsporten.

Carla Huvermann

Grün-Weiß Holten

 

"Der Scheitler" 

 

 

 

 

I started training longsword in 2013 with Grün-Weiß Holten. Being one of the more active members of the club I slowly started to help our main coach with the creation of our trainings. After having success in different tournaments we decided that it’s time for me to step up to a coach position as well, which I started to take around March 2018. So this is going to be my first workshop!

We mainly focus on the Lichtenauer traditions and work with the treatises of Sigmund Ringeck, Jude Lew and Pseudo-Peter von Danzig.

 

My workshop will be about the Scheitler as it’s described by Ringeck and it’s benefit in the way of Sparring we know from tournamental surroundings.Joris Jacobs

Freres d’AMHE Aix en Provence

 

‘Ringen and Ringen am Swert’ concepts

 

 


He started out with Sumus Soldani in Belgium but since he moved to France he joined Freres d’AMHE Aix en Provence where he now teaches. Joris has joined several tournaments where he ended in the finales. This with longsword and Ringen.

 

His workshop has as goals to give the student a quick overview of the basic theory needed to analyse ‘Ringen and Ringen am Swert’ concepts. The workshop will also show students how to train in a safe way with a focus on injury prevention. It will give a detailed structure to the student, that he can apply to further strengthen his knowledge for ‘Ringen and Ringen am Swert’. Finally the workshop will give the student an inside how to apply the ‘Ringen am Swert’ concepts to longsword competition.

 

Material for the workshop:
Rubber swords: steels can rip the mat and can’t be thrown away. From a point of injury prevention rubber swords reduce the risk of injury. Fencing mask, protective gloves, gambenson (optional)

Sander spijkers

De zwaardkring

"Pieken Ende Spiesen"

Wapenhandelinge van Jacob de Gheijn
 
 
 
 
 
 
In deze workshop is het de bedoeling om een piekeniers formatie te vormen en te drillen. Hierbij zullen we gebruik maken van de wapenhandelingen die Jacob de Gheijn in 1619 optekende voor het Nederlands leger van Prins Maurits van Oranje. Vaak wordt gedacht dat de piek een wapen is om cavalerie charges tegen te gaan. Maar de ""spies" is juist het anti-infanterie wapen bij uitstek. Voor deze workshop hebben we dan ook zo veel mogelijk mensen nodig. Een beetje Piekeniersblok bestaat uit zo'n 150 man. Het is de bedoeling om niet alleen te drillen maar ook te sparren in en tegen een blok piekeniers.
 
Benodigdheden:
De Zwaardkring zal de deelnemers voorzien van een "trainingspiek". Volledige spar uitrusting is nodig voor de mensen in de voorste linies. Mensen zonder gear kunnen meedoen met de exercities maar zullen tijdens het sparren in de achterste linies moeten plaatsnemen.

Merlyn Janssen

Zwaardkring

'Heimdal Challenge' 

Multiple weapons sparring games

 

 

 

 

Dit jaar zal er op zaterdag avond weer de Heimdal Challenge plaatsvinden.

Een vriendschappelijke sportieve spar uitdaging waarbij men zich een all-round H.E.M.A. beoefenaar mag bewijzen. Sparren met alle mogelijke wapens uit het arsenaal van HEMA van langzwaard tot messer, schild, speer, en ringen en nog veel meer

wie als laatste over blijft mag zich 'Heimdall' noemen.

vorig jaar een welverdiende overwinning voor Oskart ter Mors. zal hij zijn titel kunnen verdedigen of hebben we dit jaar een andere kampoen? 

- spar uitdaging

- zeer veel verschillende wapens

- Inschrijven op de dag zelf

 

Benodigdheden: Wedstrijd en / of contact spar uitrusting.

Er bestaat de mogelijkheid om eigen trainingswapens/ wapensimulatoren te gebruiken  (mits veilig bevonden voor sparren) 

Meer instructeurs en workshops volgen nog, houd deze pagina in de gaten! 

 

 

Sta je als instructeur hieronder vermeld en is er nog geen informatie over je workshop foto of clublogo, neem dan contact op met Max van de Ekart  of Info@zwaardkring.n lmailto:Info@zwaardkring.nl