Martin de Jong

Free scollar

'Klewang & Karabijn'

 

 

 

Martin beoefent en bestudeert HEMA als sport- en showvechter sinds 2015.
Daarvoor was hij jaren als veldvoetballer en een aantal jaren als bokser actief geweest met interesses en uitstapjes in andere martial arts. Als showvechter bij Bataille heeft hij inmiddels een aantal vechtshows onder zijn zwaardriem zitten.
Net als de meesten begon hij met langzwaard, maar zijn interesse werd al gauw getrokken door eenhandige wapenstijlen.

In deze workshop krijgen we een introductie in het schermen met de klewang en de karabijn zoals werd geleerd in het KNIL en Koninklijk Leger van voor de 2e wereldoorlog. We gaan jullie de basisposities en bewegingen leren, het hanteren en gebruiken van de karabijn en natuurlijk ook de klewang. Dat zullen we doen in solo-oefeningen maar ook in partner-oefeningen. Mocht er nog tijd over zijn dan kunnen we kijken hoe we het geleerde in praktijk kunnen brengen tegen gelijkbewapende schermers of schermers met een ander wapen naar context.

Merlyn Janssen

Zwaardkring

' Mair's Mordaxt' 

 

 

Merlyn is een van de eerste zwaardvechtinstructeurs in Nederland. Als een van de oprichters van de Zwaardkring heeft hij veel van de verschillende fase's van HEMA meegekregen. Merlyn doet zelf veel onderzoek naar verschillende wapens waaronder: messer, zwaard en beukelaar en zijn nieuwste intresse strijdbijl. Hier zal ook zijn workshop over gaan!

In deze workshop gaan we aan de slag met de strijdbijl zoals omschreven door Paulus Hector Mair. Het is een vreemd wapen; korter dan de Hellebaard uit oudere Duitse manuscripten. Het heeft een lengte die meer overeenkomt met de Deense staakbijl of andere korte stafwapens. Wapens van dit formaat en dimensie worden zelden vermeld in de Duitse middeleeuwse vechtboeken, maar ze worden veelvuldig afgebeeld in middeleeuwse manuscripten.In deze workshop gaan we wat stukken doornemen en technieken en hun toepassingen. Het zal duidelijk worden dat het een kenmerkelijk ander wapen is dan de hellebaard en de gewoonlijk langere paalbijl.

Benodigdheden:

Scherm masker, plastron, (lichte) spar handschoenen. 

 Activiteiten  Workshops en lezingen 

- Veelvoud aan workshops door verschillende instructeurs ( meer info volgt hieronder)

  1. Klewang & Karabijn
  2. Mordaxt Paulus Hector Mair

- Vrij sparren

- Heimdall Challenge; Multiple weapons sparring games

- Fotoshoot op Zwaardkring winterkamp 2019 Zaterdag avond (na de workshops)

 

Sommige instructeurs op het winterkamp zijn instructeurs bij bestaande scholen, andere zijn onderdeel van een studiegroep of geven op persoonlijke noot een workshop of training als een zogenaamde 'Free scholar'

De workshops van het Zwaardkringwinterkamp 2019

 

Merlyn Janssen

Zwaardkring

'Heimdal Challenge' 

Multiple weapons sparring games

 

 

Benodigdheden: Wedstrijd en / of contact spar uitrusting.

Er bestaat de mogelijkheid om eigen trainingswapens/ wapensimulatoren te gebruiken  (mits veilig bevonden voor sparren) 

 

Meer instructeurs en workshops volgen nog, houd deze pagina in de gaten! 

 

 

Sta je als instructeur hieronder vermeld en is er nog geen informatie over je workshop foto of clublogo, neem dan contact op met Max van de Ekart  of Info@zwaardkring.n lmailto:Info@zwaardkring.nl